Социално слаби деца ще учат за програмисти

30 деца от социално слаби семейства ще бъдат обучавани безплатно в следващите 6 месеца по ИТ умения

30 деца от социално слаби семейства ще бъдат обучавани безплатно в следващите 6 месеца по ИТ умения

Над 60% от децата в социално неравностойно положение имат необходимите качества, за да станат програмисти, заявиха организаторите на Академия „Програмирай успех”, която стартира днес третата си учебна година.

Академията подготвя деца от социално слаби семейства за реализация в сферата на ИТ индустрията и е организирана от Фондация „Програмирай успех”. 30 деца ще бъдат обучавани безплатно в следващите 6 месеца в няколко основни области, които ще им дадат шанс за ИТ кариера – информационни и комуникационни технологии, математика, английски език и български език, предприемачество и лидерство.

Занятията ще се провеждат в смарт класната стая на Samsung и Джуниър Ачийвмънт в София Тех Парк, която е оборудвана с таблети, електронна дъска и професионален екран, инфрачервено озвучаване.

За подбора на децата експерти са направили контакт с над 5000 семейства в столицата, чиито домакинства са посетили, като интерес към програмата са проявили 107 деца между 16 и 18 години, от които 69 или 65% са показали необходимите качества според специфичните профили, на които Академията е обърнала специално внимание.

Основните критерии при финалния избор и определяне на 30-те ученици са били психологическият профил, основните знания, компютърната грамотност, също така и подкрепата от страна на семейството. Въпреки специфичните изисквания на програмата, една трета от поканените деца за обучение са момичета.

Благодарение на находчивостта на родителите, приятели и роднини, като цяло голяма част от участвалите в подбора деца се оказват с добра компютърна грамотност, въпреки че не всички притежават личен компютър.

Организаторите ще съчетаят присъствена и дистанционна форма на образование, поради различната заетост на децата в училище. Съпътстващи процеса методи ще бъдат индивидуалното мотивационно профилиране и „геймификацията” на занятията.

Коментари по темата: „Социално слаби деца ще учат за програмисти”

добавете коментар...

  1. Harry

    sas sigurnost po-dobre! I bez tapi komentari:-)

  2. Another Anonymous

    Anonymous по-добре от сега

  3. LUD

    Много добра инициатива, но трябва да са повече от 30. Също така трябва по един компютър да им дадът за образователни цели.
    Също така какво правим с децата от домовете ?
    Трябва на тях да им се предложи по-дълго обучение + покриване на общи разходи!

Коментар