Интерфейсът OpenCAPI е 10 пъти по-бърз от PCI Express

Големи ИТ компании се обединиха в консорциум за създаване на високоскоростен интерфейс за свързване на компоненти към персоналните компютри и сървърите.

Разработката Open Coherent Accelerator Processor Interface (OpenCAPI) се подкрепя от имена като Google, IBM, Samsung, Dell, Micron, HP Enterprise, ARM и Nvidia. Целта е увеличаване на производителността на центровете за данни при решаване на задачи по обработка на големи данни, анализ и машинно обучение.

Интерфейсът, подобен на PCI-Express 3.0, е предназначен за свързване на дискове, модули памет, графични и централни процесори към компютърните системи, като се отличава с 10 пъти по-висока производителност.

Консорциумът планира да утвърди спецификацията OpenCAPI до края на 2016 г. Сървъри и друго оборудване с новия интерфейс ще се появят през втората половина на 2017 г.

Първоначално OpenCAPI ще се използва в сървъри IBM Power9, заедно с графични карти Radeon от AMD. Засега обаче AMD не планира да приведе OpenCAPI към настолните компютри и масови сървъри с архитектура x86.

Коментар