Лансират отворени IBM Power9 сървъри

Google и американският хостинг доставчик Rackspace разработват сървър с отворена спецификация на базата на процесор IBM Power9. Всяка друга компания ще може да създава и внедрява подобни сървъри.

Спецификацията на сървъра, наречен Zaius, ще бъде публикувана в отворения проект Open Compute Project (OCP), към който Google се присъедини през март 2016 г. Това ще позволи и на други компании да внедряват аналогични сървъри.

Машината е предназначена за монтаж в стойка с напрежение 48 волта вместо традиционните 12 волта. Подобен рак също се разработва в рамките на проекта OCP, с участието на Facebook.

В момента Google използва в центровете си за данни процесори Intel с архитектура x86. Но компанията търси алтернативи, за да получи по-висока производителност и по-добра ефективност, предвид постоянно нарастващото натоварване.

През април 2014 г. Google представи първия си собствен сървър с процесор IBM Power8, а по-рано тази година стана ясно, че разглежда архитектурата ARM.

Процесорите Power привличат доставчиците на интернет услуги по две причини. Първо, те са мощни от гледна точка скоростта на изчиления и второ – сам по себе си законът на Мур вече не може да осигури ръст на производителността с всяко ново поколение x86 чипове.

За да преодолеят ограниченията и да получат желаната производителност, компании от ранга на Google и Rackspace започват самостоятелно да конструират сървърите си. Търсят се нови пътища за свързване на паметта, устройствата за вход/изход и съпроцесорите.

Оказва се, че процесорите Power решават тези задачи по-просто отколкото чиповете с архитектура x86, заради липсата на лицензни ограничения. Ако Google се откаже от процесорите на Intel, това ще нанесе сериозни щети на водещия производител.

В момента Intel заема около 99% от световния пазар на сървърни процесори по брой, а Google е третият по големина потребител на интелски чипове – всяко тримесечие компанията купува по 300 хиляди процесора, като пред нея са само Hewlett-Packard Enterprise и Dell, по данни на IDC.

Коментари по темата: „Лансират отворени IBM Power9 сървъри”

добавете коментар...

  1. Шумналия

    ”…с напрежение 48 вата вместо традиционните 12 вата…”

    Технически сайт да бърка волтове с ватове… съгласен съм, че е много зле само по себе си като факт!

  2. link

    лицензни ограничения ??

  3. Читател

    Още на ватовете ме изгубихте.

Коментар