Google може да смени Java със Swift

Google може да се избави от проблемите с Oracle, като замени езика Java с епълския Swift

Google може да се избави от проблемите с Oracle, като замени езика Java с епълския Swift

Google разглежда възможността за използване на езика Swift вместо Java за разработка на Android приложения, заради проблемите с Oracle във връзка с авторските права.

Шефовете на Google са обсъдили перспективата Swift веднага след като Apple публикува изходния код на езика, съобщи The Next Web, позовавайки се на осведомени източници.

В момента разработката на приложения за Android се извършва на езика Java. Но Google иска да даде тази роля, поне частично, на Swift. В допълнение, компанията разглежда още една алтернатива – това е езикът Kotlin.

Подобно на Swift, Kotlin се отнася към обектно-ориентираните езици за програмиране. Освен това Kotlin е съвместим с Android Studio – интегрираната среда за разработка от Google. Изборът на Kotlin обаче е малко вероятен, заради ниската производителност.

Google е подложен на сериозна юридическа атака от Oracle. Софтуерната корпорация настоява, че Google нарушава нейни авторски права и патенти за Java и наскоро внесе съдебен иск за компенсация от $9,3 млрд.

Но не само по тази причина Google разглежда алтернативата Swift. Според специалисти на компанията, Swift има предимства спрямо Java, но не се уточнява какви.

Swift не може просто да се вземе и използва на всяка друга платформа. За да работят създадените с него приложения на Android, е необходимо да бъде разработена нова среда за изпълнение на кода в тази операционна система.

Освен това Google трябва да подготви за Swift цялата си стандартна библиотека и да реализира поддръжка на езика в приложните програмни интерфейси (API) и инструментите за разработчици.

Някои API от ниско ниво в Android са написани на C++ и ще се наложи те да бъдат пренаписани. Същото се отнася и за API-тата от високо ниво в Java.

Swift беше въведен от Apple през юни 2014 г. заедно с операционните системи iOS 8 и OS X Yosemite. Езикът е предназначен за програмиране в среди Cocoa и Cocoa Touch съответно за OS X и iOS. Кодът на Swift може да се ползва в приложения едновременно с Objective C.

Коментари по темата: „Google може да смени Java със Swift”

добавете коментар...

  1. Херо

    Link като се правиш на програмист поне пиши един код който прави едно и също нещо, но написан на различни езици Java, Swift, Dart, Kotlin – така се правят сравнения. 🙂

    Аз за Java нека да си мре ще съм доволен да се отърват Google от тази тежест. 🙂

  2. link

    google dart

    int fib(int n) => (n > 2) ? (fib(n – 1) + fib(n – 2)) : 1;

    void main() {
    print(‘fib(20) = ${fib(20)}’);
    }

  3. link

    Kotlin (programming language)

    fun sayHello(maybe : String?, neverNull : Int) {
    // use of elvis operator
    val name : String = maybe ?: “stranger”
    println(“Hello $name”)
    }

  4. Blah

    Не виждам никакъв смисъл да ползват Swift, при наличието на Google Dart.
    За съжаление политиката е надделяла и Dart-а го набутаха в девета глуха…
    Екипа им направи един прототип за ползването му за писане на Android, общността почна да пита за продължение и продуктизация, и после нещата се разсъхнаха.

  5. Anonymous

    Kotlin – “полуидиотска смесица между C и JavaScript”. Получаваш награда за пълноидиотско изказване. Котлин е страхотен език и всички, които работят на високо ниво с Андроид гледат с надежда към него. Могат буквално с по няколко реда да се пишат конструкции, които на Java отнемат 5-10 пъти повече код. А това дали Гуугъл е “собственик” на тези езици не знам, но ако са главен и най-активен контрибутор и първосъздателите им работят при тях, то направи си заключение.

  6. Иван

    От цялата работа да изберат какъвто и да е друг език ще е много по-добре само да не е тази гадна JAVA 🙂

    Най-важното е да се тегли майната на JAVA и Oracle и SAP и други джава гадове 🙂

  7. Anonymous

    Големи философи се извъдихте всичките. Какви езици били имали Google, какви чудесии.

    А, LLVM и Clang сещате ли се кой им е основният разработчик? Май същите тези, които правят и Swift 😀

    Google от доста години смело ползват Clang, че и допринасят за развитието. Защо да не използват Swift?

    Хвърлих бърз поглед на Kotlin – полуидиотска смесица между C и JavaScript и поредния опит за pattern matching вместо забития switch-case.

    Gо е наистина интересен език с интересен подход към паралелното програмиране. Но, предвид, че основните му конструкции са канали, е насочен към обработка на данни, не GUI. Някой ден може и да става за потребителски интерфейси, но няма да е скоро.

    А, относно твърдението, че Swift е инспириран от D – има един единствен елемент взет оттам, и той е свързан с несъществен compile-time синтаксис относно __FILE__ и __LINE__, най-вече защото Swift няма макросите на C и C++.
    За самия D вече 20 години основно разказват легенди, но на практика няма нищо 😀

  8. Anonymous

    Точно пък ще кацнат на *** на Епъл – най-големия им конкурент!? Спекулации! Гуугъл си имат собствени езици като Go и Dart, който се компилира до JavaVM байт-код. А новия Kotlin също почва да набира доста популярност. Това е страхотен език. И той също се компилира до байт-код дори и до JS код.

  9. user

    Според мен се навиват да минат на Delphi или C++, за да привлекат повече хора.

  10. Мухаха

    Начетох се на малоумни коментари. Хахаха.

  11. физик

    Гоогле бяха разработили собствен език нар. “Go”. Вместо да мислят за Swift, да си ползват собствения език. Аз лично бих им препоръчал нещо по-добро, както от Java, така и от Go и Swift, и това езика за програмиране нар. “D”. Този език има огромен потенциал – това е правилно направен C++. Даже Swift са взаимствали неща от “D” (справка уикипедиа).

  12. До Станислав

    И после некои разбирачи бъркат операционната система с езици и среда за програмиране. ..

  13. Genve

    Това ще е края на джава… то и без това само изпадналяци я ползват…

  14. link

    После apple ще съди Google за swift.

  15. Станислав

    И после разбирачите обясняват че Андроид бил 3 год пред iOS 😀

Коментар