Hewlett-Packard приключи сделката за EDS

Финализиране на закупуването на Electronic Data Systems Corporation (EDS) обяви HP. Сделката беше обявена на 13 май и се оценява на $13.9 млрд. долара.

По стойност, това е най-голямото поглъщане в сферата на ИТ услугите и второто по големина в технологичния сектор, след придобиването на Compaq от HP през 2002 г.

След присъединяването на EDS, HP разполага с едно от най-големите портфолиа от продукти, услуги и цялостни решения в технологичния отрасъл. В края на фискалната 2007 година общите приходи на двете компании се равняваха на над 38 млрд. щатски долара. Размерът на дейността им обхваща повече от 80 страни и осигурява работа на 210 хил. служители.

„Поотделно, всяка компания е уважаван лидер в отрасъла. Заедно, ние сме световен лидер с възможност да предложим на нашите клиенти – независимо от техния размер, местоположение или сектор – едно от най-големите и конкурентни портфолиа в отрасъла”,  Марк Хърд, председател и главен изпълнителен директор на HP.

EDS, вече собственост на HP, ще бъде един от водещите доставчици на външни услуги на пазара – с цялостни решения в сферата на здравеопазването, държавната администрация, производството, финансовите услуги, енергетиката, транспорта, търговията, комуникациите, медиите и развлекателната индустрия.

Technology Solutions Group (TSG) на HP ще прехвърли дейността си по предоставяне на аутсорсинг услуги, както и част от консултантската си дейност, на EDS.

TSG ще съсредоточи усилията си върху продажбите на сървъри, системи за съхранение на данни, софтуерни и технологични услуги, като инсталиране, поддръжка и разработка на технологични системи за потребителите, и някои консултантски услуги.

Много от мениджърите на ЕSD запазват ръководни позиции в новия управленски екип на компанията. Тя ще бъде оглавявана от Рон Ритенмайер, който доскоро бе председател, президент и главен изпълнителен директор на EDS. Седалището също остава непроменено, в Плано, Тексас.

Коментар