Задава се следващият най-бърз суперкомпютър

Китай е на път да затвърди лидерството си при суперкомпютрите с нова машина, която ще достига 1000 квадрилиона операции в секунда

Китай е на път да затвърди лидерството си при суперкомпютрите с нова машина, която ще достига 1000 квадрилиона операции в секунда

Китайска компания планира да създаде най-бъзия суперкомпютър в света, като детронира друга машина от азиатската страна, която в момента е номер едно.

Инженерите на National Research Center of Parallel Computer Engineering & Technology (NRCPC) са амбицирани да подобрят рекорда на Sunway Taihulight – най-бързия суперкомпютър в сегашния момент. NRCPC иска да създаде по-мощна изчислителна машина, пише Planet Today.

Бъдещият суперкомпютър ще достига производителност 1000 квадрилиона операции в секунда при пиково натоварване, а това е 10 пъти повече, отколкото могат да предложат най-мощните в момента системи.

Машината ще бъде разположена в Националния център за суперкомпютри в Дзинан.

Нуждата от моментална обработка на огромни потоци от информация нараства с всеки изминал ден. Ето защо учените все по-активно се интересуват от възможността за създаване на супербързи компютри за използване в сложни задачи, изискващи огромна изчислителна мощност.

Надпреварата при суперкомпютрите става все по-интересна, след като САЩ отстъпиха лидерството на Китай. В техните близки планове също влиза създаването на суперкомпютър, с който да си върнат водещата позиция.

Коментар