Силициевата долина настръхна срещу Тръмп, иска отделяне

ИТ бизнесът в Силициевата долина реагира като ужилен на избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Най-крайните мнения, публикувани в социалните мрежи, призовават към отделяне на Калифорния.

Още при първите индикации за победа на Тръмп, в Twitter се появиха радикални съобщения от представители на ИТ бизнеса. „Ако Тръмп спечели, ще обявя и финансирам официална кампания Калифорния да стане отделна държава”, написа Шервин Пишевар, съосновател на венчърната компания Sherpa Capital, която е инвестира в стартъпи като Uber, Airbnb и Slack.

„Ние често гледаме на другите с чувството „О, Боже мой, вие сте луди”. Сега това се отнася за нас”, коментира Аарон Леви, основател и генерален директор на облачния доставчик Box.

„Това е най-ужасното събитие в моя живот. Предполагам, че ще се справим, но от това не ми става по-добре”, казва Сам Алтман, президент на бизнес акселератора Y Combinator и съпредседател на изследователската компания OpenAI.

Кейт Рабуа, мениджър с опит в компании като PayPal, LinkedIn, Slide и Square, споделя: „Надявам се, че ще успеем да изтеглим всички ядрени оръжия, преди Тръмп да заеме поста”.

Въпреки подкрепата на отделни ИТ предприемачи, като цяло бизнесът в Силициевата долина вижда в Доналд Тръмп катастрофа за иновациите, пише Business Insider в обзор за изборите в САЩ.

По-рано тази година 140 лидери от ИТ индустрията написаха отворено писмо срещу Тръмп. Те го обвиниха в расови и полови предразсъдъци и се опасяват, че той ще попречи на свободното движение на хората, благодарение на което Силициевата долина набира таланти от средите на имигрантите.

ИТ лидерите смятат, че Тръмп ще сложи край на отворения обмен на данни, въвеждайки драконовски мерки за сигурност в интернет. Освен това авторите на писмото не искат начело на САЩ човек, от когото не са чули предложения за правителствена поддръжка на ИТ инфраструктурата, образованието и научните изследвания, тъй като тази поддръжка винаги е играла голяма роля за компютърната индустрия.

Коментари по темата: „Силициевата долина настръхна срещу Тръмп, иска отделяне”

добавете коментар...

 1. хм

  Бай Шиле, Иван и други подобни ху…е от най-големите разбирачи, що си не гледате вашата преуспяла кочинка и да не се занимавате с нашата. Или май нямате нищо и сте прости хейтъри.

 2. Anonymous

  Иванчо, от позицията на какъв казваш на хората от какво да се интересуват?

  Интересуват се от проблеми, които директно се отразяват на тях – експанзивната политика на ФАЩ да се бъркат навсякъде и да унищожават и поробват икономики и цели държави, за да източват лесно и евтино мозъци от цял свят.

  Що си мислиш, че 25 години в България всичко е провал и цяла Източна Европа едвам се влачи към минимален просперитет?

 3. Joda

  това че Калифирния иска да се отдели от ФАЩ, съвсем не е от оня ден , поне от 6-7 години се опитват…но до сега не им се отвори парашута

 4. Иван

  Брей, много разбирачи на проблемите в Силиконовата долина в САЩ! Я си гледайте себе си и не се занимавайте с неща от които не разбирате!

 5. Anonymous

  Като гледам, просоросовите медии огън и жупел бълват днес. Всяко чудо за три дни. Като му мине на Сорос яда, пак ще почне да си плете кошницата и… бизнес ас южъл…

 6. Anonymous

  Май никой не се интересува за реалните причини да скачат срещу Тръмп?

  Поинтересувайте се от понятието “Sanctuary city”.

  Аз допълнително ще ви информирам, че нелегалните имигранти работят на черно, често за 1/2 до 1/3 от нормалното заплащане. За тях не се дължат данъци и няма никакви социални придобивки.

  Ако още не схващате, лъскавите гъзарчета обичат някой да им бачка много, много евтино.

  Затова и наводниха долината с погромисти. Всички си мислите, че много пари изкарват, обаче простите сметки показват, че наема и локалните такси и данъци им отмъкват почти всичко.

  При физическото робство подслонът и храната са задължение на робовладелците. При икономическото робство дори тези неща са оставени на робите.

 7. Anonymous

  Силикон е английското наминувание на латинското силиций, което е възприето като официално наименувание в бълг.

 8. Anonymous

  Явно на някои хора представата им за индустрия се свежда до копане на въглища, леене на чугун и сделане на черколяци…

 9. Saevar

  да силиконовата е, там на всичките мадами по плажа бибите са им силиконови.. 🙂

 10. Anonymous

  Не е ли силиконова долината ?????

 11. Бай Шиле

  Абе, другари, поне не си отварайте плювалниците, като не разбирате от нещо! Селициевата долина никога не си е “изнасяла производството” в Китай – това не ви е Кремиковци. Там основно се развиват софтуер, услуги и технологии. В Китай е изнесено само производството на джуджурии – сиреч най-примитивното звено на бизнеса… Гледайте си вашата кочинка идния път и не ръсете бисери, че само се излагате!

 12. Добри Божилов

  Силиконовата долина изнесе цялото реално производство в Китай, и ползва САЩ само като пазар. Печалбите са несметни, данъци и работни места няма. Ако искат да се оттелят и да се присъединят към Китай. Ще си плащат вносните мита в САЩ, и да ги видим колко преуспели ще са…

 13. Anonymous

  Галениците са свикнали да работят в оранжерийни условия, сега ще им се наложи да се съобразяват с реалиите.

Коментар