Идеята за софтуера като услуга набира скорост

Идеята за софтуера като услуга набира скорост
Възможността софтуерът да се ползва като Интернет услуга ще помогне на фирмите да стартират и развиват бизнес с по-малко инвестиции
06/03/2006
Софтуерът като услуга – една от най-горещите технологични тенденции, насочени към малките фирми, не показва признаци на охлаждане. Напротив, големи играчи като Microsoft започнаха да предлагат т.нар. хоствани услуги, т.е да предоставят на клиентите възможността да ползват софтуерни приложения през Интернет. Макар че са много големи, компании от ранга на Microsoft са сравнително нови в играта, в която дребни риби като Salesforce.com, NetSuite, WebEx и Smart Online предлагат на малките фирми хостван софтуер от години.  
Една от причините хостваните приложения да станат толкова популярни сред малкия бизнес е, че те са по-лесни за използване, не изискват инвестиции в хардуер или ИТ администрация, струват по-малко и могат да се използват отвсякъде чрез Интернет. Именно лекотата на използване е най-привлекателна за потребителите, според експерти в този бизнес.
Компанията Smart Online наскоро пусна два нови комплекта онлайн приложения, предназначени да помогнат на нови и развиващи се малки фирми с по-малко от 25 служители да управляват по-добре бизнес информация като счетоводство, контакти, календари и други задачи в реално време. Т.е. да автоматизират ежедневните процеси в офиса. Според проучване на компанията, малките фирми искат приложения, които са прости, икономически изгодни и лесни за използване. И не желаят да се занимават с инсталиране, конфигуриране и поддръжка; те просто искат бизнесът да върви.

Услугата Microsoft Office Live
Office Live Basics
Безплатна услуга, предназначена да помогне на малките фирми да установят присъствие в уеб; включва регистрация на име на домейн, уеб хостинг, средства за дизайн на сайта, аналитични средства, пет електронни пощенски адреса и 2GB дисково пространство
Office Live Essentials
Разширява безплатните базови услуги с приложения за управление на клиенти, проекти и документи; приложенията работят като самостоятелни продукти, но могат да се интегрират и с приложенията в класическия Microsoft Office
Office Live Collaboration
Позволява на фирмите да установяват сигурни уеб комуникации между служители, клиенти, партньори и доставчици

Плановете на Microsoft да стане по-агресивна в света на хостваните приложения направиха наскоро голяма крачка напред с пускането на бета версия на продукта Office Live. Това е най-голямата инициатива на компанията в тази посока, макар че тя и досега предлагаше хостинг и уеб базирани услуги за малки фирми. Според съобщения от Microsoft, целевата група потребители за уеб базирания софтуер са малките фирми, по-точно онези с 10 или по-малко служители. От централата на компанията в Редмънд посочват, че именно този контингент от фирми търси най-много хоствани приложения.

Конкурентите на Microsoft пък твърдят, че софтуерният гигант се е насочил към малките фирми, тъй като не иска да заплаши приходите си от софтуер за сървъри и от лицензи, които получава от големите предприятия за своите Office приложения. Независимо от мотивацията, вече всеки може да тества сам Office Live. Софтуерната услуга ще се предлага на три виртуални пакета, според информация от уеб сайта на центъра за малки фирми на Microsoft – Office Live Basics, Office Live Essentials и Office Live Collaboration.
Извън всякакво съмнение е, че пазарът има нужда от по-гъвкави и най-вече поносими за бизнеса схеми на ползване на софтуера. И ако малките играчи подеха идеята за софтуера като услуга, големите може би ще я наложат по-бързо, отколкото се предполагаше.

Коментар