Китайски смартфони следят потребителите в САЩ

Някои от китайските смартфони, продавани в САЩ, включват секретна програма, която на всеки 72 часа изпраща пълни архиви с текстовите съобщения на потребителите към сървъри в Китай, твърди компанията за сигурност Kryptowire.

Шпионският софтуер е разработен от китайската компания Shanghai Adups Technology Company. Програмата изпраща също така данни за местоположението на потребителя и списък с позвъняванията. Kryptowire подчертава, че това не е уязвимост, а преднамерено инсталиране на шпионски софтуер на смартфона още преди продажбата.

Adups, от своя страна, информира на сайта си, че нейният софтуер работи на над 700 млн. мобилни устройства, основно бюджетни. Партньори на компанията са големи производители на Android смартфони като Huawei и ZTE, но няма данни, че техните устройства съдържат шпионски софтуер.

Kryptowire твърди, че откритата шпионска програма е инсталирана на смартфоните с бранда BLU Products, от които са продадени най-малко 120 хиляди броя. От производителя уверяват, че бързо са отстранили проблема на ограничен брой от продадените смартфони, предизвикан от външно приложение, което самоволно събира персонални данни.

От разработчика Adups коментират за Ню Йорк Таймс, че софтуерът не е предназначен за смартфоните, продавани в САЩ. От компанията уверяват, че не са предавали персонални данни на никого.

В коментар във връзка с появилите се информации от Huawei заявиха: „Huawei разглежда сигурността на личните данни на своите клиенти много сериозно и работи постоянно, за да защитава неприкосновеността на личната информация. Компанията, спомената в този материал, не е в нашия списък на одобрени доставчици, и ние никога не сме имали търговски взаимоотношения с нея под каквато и да е форма”.

Коментари по темата: „Китайски смартфони следят потребителите в САЩ”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Портоколите за комуникация на мобилните телефони са компрометирани. Телефона ти изобщо не е нужно да е смартфон за да бъде следен, наблюдаван, подслушван, локализиран. Иначе, нямам нищо против китайците да извличат и анализират данни от мобилния ми телефон. Нито американците, руснаците, марсианците или лунатиците 😉 от компа ми. Те разполагат с големи бюджети и огромни ресурси от хора и изчислителна мощ, които могат да си позволят да използват за безполезни цели. Каквато би била моето наблюдение. И без да ме наблюдават мога да им кажа какво мисля за когото и да е от известните личности, политика, икономика, жени, мъже, екстрасензи, йоги, джедаи и т.н. Ще им излезе по – евтино вместо да ме следят да ми пратят един въпросник и един чек и ще научат каквото искат 😉

  2. Anonymous

    Не можеш в рамките на едно устройство по софтуерен път да контролираш скрит хардуерно генериран трафик.

  3. Saevar

    брях явно не съм в 4ас с нещата макар и да контролирам нет трафика на устройството се оказва че по някакъв на4ин нета излиза от устройството ми прави 4упка в кръста и запо4ва да предава данни към марс за да не го засекат..работата е сериозна тука..

  4. До Anonymous

    Разбира се, че телефонът ти е интересен, както и всеки друг. Там е информацията, необходима за да те манипулират неусетно до заблуден конформистичен данъкоплатец, приемащ безкритично безобразията в света около себе си, включително и факта, че се злоупотребява с личните му данни.

  5. До saevar

    С подобни стени можеш да повлияеш единствено непретенциозен софтуер, който коректно използва стандартните средства на ОС. Никакви допълнителни ап-чета не са в състояние да затруднят работата на шпионските средства, работещи на нивото на ОС или на по-ниско, да не говорим за хардуерно интегрираните… А че съвременният масов хардуер е масово контаминиран изобщо не подлежи на съмнение.

  6. Anonymous

    Дай боже да открият нещо интересно в моя телефон. Че аз нещо не откривам…

  7. saevar

    слагаш си 1 NoRoot firewall забраняваш на всичко с някои изключения да се свързва с нета и готово, на скоро си купих андроит тв и гадината ми сканираше всичко квото гледам и свързвам към него където съм дърпал от нета и ми показваше да си го купя, ама като изпрасках стената и сега няма проблеми…

  8. Киро

    И сега ако искат да водят търговска война с Китай.

  9. Anonymous

    Не разбрах – NSA протестират, че не са единствените ли?

Коментар