Спецове по ИТ сигурност и големи данни ще са най-търсени през 2017

Ако изтичането на данни остане водеща тема в медите и през 2017 г., търсенето на специалисти по киберсигурност ще продължи да нараства

Ако изтичането на данни остане водеща тема в медите и през 2017 г., търсенето на специалисти по киберсигурност ще продължи да нараства

Специалистите по киберсигурност ще се радват на засилено търсене от страна на компаниите през следващата година, сочи проучване на Robert Walters и Jobsite, публикувано в Computerweekly.

Близо половината (47%) мениджъри по човешки ресурси планират да увеличат броя на ИТ специалистите през 2017 г., като акцентът в търсенето ще падне върху специалистите по сигурност.

Ако изтичането на данни остане водеща тема в медите и през 2017 г., търсенето на специалисти по киберсигурност от малките и средни предприятия ще нарасне, както и в стартиращите компании през следващите 12 месеца.

Очаква се също така висок ръст в търсенето на специалисти по бизнес анализ (BI) и опит в работата с големи данни (Big Data) – 36% от участниците в анкетата планират да наемат хора с такива умения.

Работодателите ще търсят усилено специалисти с опит в работата с големи данни, за да извлекат ползи за бизнеса си чрез анализ на данните. В частност, такива специалисти ще бъдат особено търсени в отрасли като здравеопазване и производство.

За да увеличат шансовете си за привличане и задържане на най-добрите кандидати, повечето анкетирани (69%) твърдят, че техните компании предлагат гъвкави условия за работа, възможност за кариерно развитие (54%) и обучение (53%).

Конкурентните заплати ще имат все по-голямо значение за привличане на най-добрите кандидати, но работодателите не бива да пренебрегват важността на други мерки като възможност за отдалечена работа и дългосрочно развитие на кариерата, коментират авторите на проучването.

Коментар