Ефектът „Тръмп”: Apple мисли за сглобяване на iPhone у дома

Тим Кук е отявлен критик на Доналд Тръмп, но вече се замисля за връщане на производството на iPhone в САЩ

Тим Кук е отявлен критик на Доналд Тръмп, но вече се замисля за връщане на производството на iPhone в САЩ

След първоначалния шок от избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ, ИТ бизнесът в Силициевата долина може да възприеме някои от неговите протекционистични идеи в икономиката.

Водещ играч като Apple, изнесъл почти цялото си производство в Китай, е поискал от ключови свои азиатски партньори в асемблирането на iPhone да разгледат възможността за преместване на производството в САЩ, твърди британският DailyMail, позовавайки се на Nikkei Asian Review.

Въпреки че запитването е направено през юни т.г., то е актуално в светлината на президентските избори, тъй като Тръмп през цялата си кампания критикуваше корпорациите за износа на работни места извън САЩ.

В момента iPhone се асемблира основно от две азиатски компании – Foxconn и Pegatron, които заедно произвеждат над 200 млн. смартфона за Apple всяка година. Foxconn се е съгласила да разгледа възможността за асемблиране в САЩ, докато Pegatron е отказала, считайки подобен ход за икономически необоснован.

Тери Гоу, шефът на Foxconn, също изразява резерви относно производството на iPhone в САЩ. Според него, преместването на операциите на американска територия ще увеличи двойто разходите.

Смята се, че Apple и неговите партньори стават все по-нервни от избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Миналата седмица, в имейл до служителите на Apple, главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук, който е отявлен критик на Тръмп, дори не спомена името на новоизбрания президент в призива си „да вървим напред заедно”.

Коментари по темата: „Ефектът „Тръмп”: Apple мисли за сглобяване на iPhone у дома”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    То и правец е сглобяван от тодор живков
    ама вътре всичко е HITACHI.

  2. Anonymous

    До първия коментар:

    Сериозно се бъркаш. Apple I и II се сглобяват в САЩ.

  3. Anonymous

    Недоверчив съм, за да възлагам надежди, но може и да се окаже, че Тръмп е най-положителното нещо за света в последните десетилетия.

  4. Anonymous

    Че apple никога не е сглобявало хадруер.
    В самото си начало са поръчвали в япония.

Коментар