Всеки втори служител у нас е ангажиран с компанията си

Средно 65% от служителите са ангажирани с бизнеса на компанията, в която работят

Средно 65% от служителите са ангажирани с бизнеса на компанията, в която работят

Ангажираността на служителите в България остава стабилна и сравнително висока, като през тази година се е повишила с 4% спрямо 205 г. – от 61% до 65%, сочи проучване на Aon.

Резултат поставя страната ни на едни от челните места по ангажирани служители в региона на Централна и Източна Европа. От всички изследвани служители, средно 65% са ангажирани с бизнеса на компанията, в която работят.

Служителите, които са част от мултинационални  компании, имат средно ниво на ангажираност от 66%. То е с 6% по-високо от ангажираността на служителите, част от изцяло българските компании, сочи проучването на Aon.

Освен това служителите на мултинационалните компании са  по-удовлетворени (от тези в изцяло българските) от репутацията на компанията, в която работят, от възможностите за развитие, които им се предоставят, и от  работата с преките си ръководители. В същото време служителите в изцяло българските  компании намират по-добър баланс между работа и личен живот.

Най-ангажирани са служителите от фармацевтичния сектор, следвани от сектор ИТ и участвалите компании от сектор транспорт и логистика. Секторът на аутсорсинг услугите в България заема една от последните позиции по отношение на ангажираност на служителите.

През 2016 година най-ниското ниво на ангажираност се наблюдава сред най-младите служители на компаниите у нас – тези на  възраст до 25 години, показват резултатите от проучването. На фона на останалите групи, тяхното ниво на ангажираност е 56%.

В проучването на Aon са участвали компании от повече от 8 индустрии. Своите мнения са споделили 15 793 служители и 343 топ мениджъри. Процентното разпределение на мултинационални компании и такива с представителство само в България е 60 на 40.

Коментари по темата: „Всеки втори служител у нас е ангажиран с компанията си”

добавете коментар...

  1. Към Anonymous

    За съжаление аз попадам в 2 категории:
    – на 5% баламурняци
    и на
    -35-те процента дето не крият неприязанта си към съвременното робство.

    Всички аутсорсинг компнаии за съвременните султани, робовладелци. Всички като, които работим тук сме като шивачки в шивашки цех, идваме на работа в 9, тръгваме си в 6, “шием” дрехите през компютрите, чакаме трохите на определено чисто, мислено разиграваме сценарий при кой друг Султан да се преместим, с малката надежда да не е толкова тежко, ама ЙоК !

  2. Към Anonymous

    Евала, браво !

  3. Anonymous

    Димитър, обяснявам:

    Това ще рече, че приблизително 60% от служителите по фирмите се правят на силно заинтересовани от това, което става с компанията.

    Е, има и едни 5% баламурници, които наистина си оставят здравето, за да може шефчето да си купи нов мерцедес.

    35% дори не си правят труда да крият неприязанта към съвременното робство.

    Така наречените мултинационални компании са тежко йерархични и всичко е политика (фирмена). Но, пък плащат добри заплати. Затова там е 2 пъти по-важно служителите да се правят на заинтересовани. Иначе бързо им намират заместници.

  4. Димитър Иванов

    Какво се има в предвид под ангажираност? Това да имаш работа и да не чакаш нещо докато си четеш в интернет ли?

Коментар