Apple: С iPhone отворихме 2 млн. работни места в САЩ

От излизането си на пазара през 2007 г., iPhone отворил 2 млн. работни места в САЩ, твърди Apple

От излизането си на пазара през 2007 г., iPhone е осигурил 2 млн. работни места в САЩ, твърди Apple

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп често упреква ИТ корпорациите, че са изнесли работните места извън страната. Нещо повече, той дори се закани, че ще накара Apple да върне производството в САЩ. Шефовете в Купертино обаче имат друго мнение по въпроса.

Публикация в Ню Йорк Таймс описва положителното влияние, което Apple оказва на икономиката на САЩ. Компанията твърди, че от излизането на първия iPhone през 2007 г. досега е създала над 2 млн. работни места в страната.

Какво показват цифрите? За Apple в момента работят повече от 80 хиляди души. В допълнение, 69 компании от 33 щата произвеждат и доставят компоненти за устройствата на Apple. Стотици хиляди програмисти пишат софтуер за iPhone и iPad.

Начинаещ в кол центъра на Apple взима около 30 000 долара през първата изпитателна година, след което възнаграждението му нараства до $45 000 плюс бонуси и премии. Средната заплата на служител на компанията е $77 000 на година, а щатът й е нараснал с 400% за разглеждания период.

Междувременно се появиха информации, че Apple обсъжда със своя основен партньор Foxconn възможността за пренасяне на производството на iPhone от Китай в САЩ. Това обаче би било скъпоструваща операция и е малко вероятно да се пристъпи към нея.

Коментари по темата: „Apple: С iPhone отворихме 2 млн. работни места в САЩ”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    В САЩ са 80к, а 116к в цял свят

  2. Anonymous

    1%,2%

    ама 31% разлика ?

  3. Иван

    e, 116 000 си е повече от 80 000 😉

  4. Anonymous

    За Apple в момента работят повече от 80 хиляди души.

    Employees 116,000

    Не си знаят бр. работници или шашма.

Коментар