Приложение превръща реч в текст в реално време

Приложението за преобразуване на реч в тект е изключително важно за младежите с увреден слух, разказаха студентката Тина и осмокласникът Алекс по време на официалното представяне на софтуера

Приложението за преобразуване на реч в тект е изключително важно за младежите с увреден слух, разказаха студентката Тина и осмокласникът Алекс по време на официалното представяне на софтуера

Ново приложение превръща говоримата реч в писмен текст в реално време, за да подпомага учащите с увреден слух и да им позволи достъп до образование наравно със студентите и ученици с нормален слух.

Разработката е осъществена от екип на фондация „Заслушай се” с подкрепата на Samsung. Под мотото „Всяка дума стига до теб” приложението ще е достъпно за децата с увреден слух в цяла България.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова и Александър Иванов от фондация „Заслушай се" проведоха разговор, благодарение на услугата за транскрибиране на българска реч реч в реално време в помощ на учащите със слухови увреждания

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова и Александър Иванов от фондация „Заслушай се” проведоха разговор, благодарение на услугата за транскрибиране на българска реч реч в реално време в помощ на учащите със слухови увреждания

Първите потребители ще са учениците от специализираното училище за деца с увреден слух в София. До края на 2019 година приложението ще бъде разпространено и в останалите училища за младежи с увреден слух из цяла България – те са над 8 хиляди.

Приложението работи върху таблети и смартфони, но изисква наличие на добра интернет връзка. Така е, защото за момента транскрибирането се осъществява под реален човешки контрол в реално време.

Иновативното приложение е разработено екип на фондация „Заслушай се" с подкрепата на Samsung

Иновативното приложение е разработено екип на фондация „Заслушай се” с подкрепата на Samsung

С усъвършенстването на технологията създателите на апликацията планират постепенно да намалят човешката помощ в процеса, докато най-накрая приложението стане годно за напълно автоматизирано използване.

Подобно приложение е изключително важно за младежите с увреден слух, разказаха студентката Тина и осмокласникът Алекс по време на официалното представяне на новото приложение днес.

Обичайно децата с увреден слух започват да се учат в специализирани училища, но пораствайки, рано или късно се озовават в общообразователните училища, където речта на учителя е на практика недостъпна за тях. Същото важи и за студентите в университетите.

Възможността да четат във вид на текст всичко, което казва учителят, означава за глухите деца да имат равен достъп до образование наравно с учениците с нормален слух.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Приложение превръща реч в текст в реално време”

добавете коментар...

  1. CleanKosmosCorp

    АПЛОДИСМЕНТИИИ БРАУУУОООО

Коментар