Япония строи най-бързия суперкомпютър в света

Япония иска да си върне технологичното лидерство с изграждане на най-бързия суперкомпютър в света

Япония иска да си върне технологичното лидерство с изграждане на най-бързия суперкомпютър в света

Япония планира да изгради най-бързия в света суперкомпютър. Машината ще се използва като платформа за научни изследвания в областта на самоуправляемите автомобили, роботите и медицинската диагностика.

Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония ще задели за суперкомпютъра 173 млн. долара в рамките на правителствена програма за поддръжка на проекти, призвани да възвърнат технологичното лидерство на страната.

В последните години позициите на Япония отслабват в резултат на конкуренцията от страна на Южна Корея и Китай. В момента именно китайски суперкомпютър е най-бързият в света, отбелязва Ройтерс.

Според участници в проекта, суперкомпютърът трябва да влезе в експлоатация още през следващата година. Производителността на машината ще достига 130 петафлопа. За сравнение, китайският лидер Sunway TaihuLight достига 96 петафлопа.

Едно от приложенията на японската машина ще бъде изкуственият интелект и по-точно – дълбокото обучение на невронни мрежи, заимствани от човешкия интелект. Проектът цели изграждане на облачна инфраструктура за достъп до изкуствен интелект.

Коментари по темата: „Япония строи най-бързия суперкомпютър в света”

добавете коментар...

  1. Ивомир

    Време беше да се поразмърдат … далеч назад са, но няма лошо нека да опитват.
    В момента се работи и говори за Exascale Computing. Тоест 1 ексафлоп е 1000 петафлопа.
    Японците с това число от 130 петафлопа са с много скромно постижение.

    А относно приложенията и работата на който и да е суперкомпютър нямат нищо общо с това, което се пише по медиите. Ползват се основно за декодиране, подслушване, анализи на търговски борси – все скучни и обществено безполезни приложения.

  2. Anonymous

    Най бърз тая седмица.

Коментар