Дигитализацията променя пазара на труда

Образованието трябва да стане по-широкоспектърно, а бъдещето е в увеличаване броя на самонаетите хора, които могат да работят дистанционно, заяви евродепутатът Георги Пирински

Образованието трябва да стане по-широкоспектърно, а бъдещето е в увеличаване броя на самонаетите хора, които могат да работят дистанционно, заяви евродепутатът Георги Пирински

Навлизането на новите технологии все повече променя пазара на труда и бъдещето ни зависи от вида, качеството и нивото на образованието на младите хора, заявиха евродепутати по време на дебата „Как новите технологии променят живота и работата ни?” със студенти от Американския университет в България и Югозападния университет в Благоевград.

22,780 млн. са безработните в Европа, като 50% от тях са трайно безработни и не могат да си намерят работа повече от година, посочи Георги Пирински. Особено сериозен е въпросът със заетостта на младите хора до 29 г., тъй като сред тях безработицата е по-висока от средната безработица за съответната страна, сочат резултатите от проучване за това как навлизането на дигиталните технологии се отразява все повече върху пазара на труда и заетостта.

Най-засегнати са нискоквалифицираните и рутинните дейности, които се автоматизират. В противодействие на тези тревожни данни образованието трябва да стане по-широкоспектърно, а бъдещето е в увеличаване броя на самонаетите хора, които могат да работят дистанционно, добави Пирински.

Колкото и да дигитализираме икономиката, все повече ще нараства нуждата от все по-широки пътища и все по-големи пристанища, така че човешкият фактор никога няма да е излишен, каза евродепутатът Андрей Новаков. Той добави, че ЕС осъзнава необходимостта от дигитализацията, полага усилия и заделя пари за това.

Следващата година Европа ще задели половин милиард евро повече за решаване на проблема с младежката безработица. Ако в България в момента има недостиг на дизайнери, лекари и архитекти, то тогава трябва да се помисли как да се насърчат младите хора да завършват тези специалности, за да се избегне рискът от липса на развитие.

Двамата евродепутати бяха категорични, че ЕС предлага много програми, които насърчават чиракуване, стаж и образование, защото преходът от училището към първото работно място е най-труден навсякъде, не само в България.

Дискусията бе част от проекта „Европа и аз” на Българското училище за политика „Димитър Паница”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския парламент.

Коментари по темата: „Дигитализацията променя пазара на труда”

добавете коментар...

  1. Иво

    Да, точно си пасва всичко на място трябват още милиони необразовани и агресивни бегълци заливащи Европа, които да натаковат всичко както дигитално така и недигитално.

  2. ЧудещСЕ

    След всяка такава статия се чудя и мая на кого са притрябвали милионите необразовани и агресивни мюсюлмани заливащи Европа?!!

Коментар