Задава се технологична криза в Силициевата долина

Силициевата долина, регион известен като “люлка” на технологичните изобретения, както и САЩ като цяло, вече не обръщат внимание на иновациите, необходими за създаване на пробивни технологии и поддържане на икономическия растеж.

Упрекът идва от бившия технологичен директор на Cisco Systems, Джуди Естрин, която е прекарала цялата си кариера в Силициевата долина и е основала четири технологични компании.

Време да се обърне сериозно внимание за състоянието на Щатите и на нейните изобретения, счита Джуди Естрин, цитирана от Ню Йорк Таймс. Според легендарния специалист, САЩ страдат от национален иновационен дефицит. Учени, технологични и политическите лидери вкупом се притесняват за бъдещата конкурентоспособност на САЩ в областта на високите технологии.

Според проучване от 2005 година, поръчано от Конгреса на Щатите, държавното финансиране за изследвания в областта на физическите науки е намаляло с 45% през 2004-а, в сравнение с 1976 година, а 93% от учениците между 5-8 клас изучават науки от преподаватели, които нямат степени или сертификати по дадения предмет.

Интересно е да се отбележи, че през тази година и двамата кандидат-президенти са направили държавната поддръжка на иновациите и технологиите основна част от своите предизборни платформи.

Но не всички технологични наблюдатели споделят мнението на Естрин за сериозността на иновационния проблем на САЩ, като някои дори смятат, че подобен проблем не съществува. Ако все пак има такъв, то той се дължи на мисленето в краткосрочен план и на нежеланието да се поемат рискове, което забавя значително темповете на иновационния процес.

Други причини за настъпващата криза са намалялото държавно и академично финансиране за изследвания, което пресича още в начален стадий новите идеи. Освен това, след големия срив на дотком предприемачите, мениджърите на рисков капитал, които подкрепят изследванията за нови технологии, не бързат да правят големи залози, когато нещо бъде изобретено. Ако пък новосъздадени компании намерят нужното финансиране, то законите им пречат да растат, а инвеститорите се фокусират в краткосрочните им резултати, което обезкуражава компаниите да поемат рискове.

Някои от предложенията за стимулиране на иновациите все още са неясни, като например съветването на предприемачите и мениджърите на рисков капитал да поемат повече рискове. Други идеи пък са по-специфични, например даване на по-високи заплати на учителите.

САЩ отстъпва своите позиции в иновациите на Китай и Индия, където децата имат повече часове по научни курсове, показва ново проучване. В него се вижда и, че между 30-45% от завършилите висше образование в двете най-многолюдни държави излизат от университета със степен инженер, докато в Щатите този процент е едва 5%. Финансирането на рискови капитали и на патентни приложения в Европа и САЩ намаляват, докато в Китай и Индия се увеличават с бързи темпове, отбелязва проучването.

А най-страшното е, че 60% от докторатите по инженерство в американските университети са запазени за чуждестранни студенти, които обаче не остават да работят в САЩ, тъй като американската икономика вече не е толкова вълнуваща за разлика от тази в Китай и Индия.

Някои специалисти, които следят отблизо иновационния процес в САЩ, казват, че опасенията от задаваща се тежка криза в областта на изобретенията са неоснователни. Проучване, направено от RAND Corp. през месец юни, открива, че 40% от световните разходи за научни изследвания и разработки идват от САЩ. Страната също така е дом и за 70% от спечелилите Нобелова награда от цял свят, като в нея се намират и 75% от университетите от световните топ 40.

В проучването се заключава, че САЩ все още е безспорен световен лидер в науката и в технологиите.

Поддръжниците на тезата за идваща криза обаче се аргументират с това, че технологиите, които стоят в корените на новите продукти, като iPod на Apple или услугите на социалната мрежа Facebook, всъщност са били разработени преди няколко десетилетия. Специалистите заключават, че ако не настъпи рязка промяна на посоката, в която се движи иновационният процес в страната, то през следващите десет години САЩ ще се сблъска със сериозни проблеми.

Коментар