Спад на световния пазар за мобилни телефони

Пазарът на мобилни телефони в света намалява, но ръстът при смартфоните продължава

Продажбите на мобилни телефони в света намаляват, но ръстът при смартфоните продължава

Пазарът на мобилни телефони е намалял с 1,8% през третото тримесечие на годината, сочи анализ на компанията CCS Insight. В света са продадени 481 млн. устройства в периода юли-септември.

Спадът в продажбите се обяснява с насищането на пазара в развитите страни, както и с различни проблеми в развиващите се региони. Но докато продажбите на обикновени телефони са намалели със 17%, то смартфоните бележат ръст от 5,1% до 352 млн. броя.

Няма промяна в Топ 3 при смартфоните. Samsung запазва лидерството си с дял от 22%, въпреки 10-процентния спад в продажбите, които възлизат на 76 млн. броя през третото тримесечие.

Apple регистрира спад за трето поредно тримесечие, като в периода юли-септември той е 5% на годишна база. Анализаторите очакват неголям ръст при iPhone през настоящото тримесечие, благодарение на новите модели.

Huawei, за разлика от Samsung и Apple, увеличава продажбите си с 23%, заемайки около 10% от пазара. Компанията си е поставила за цел в близките две години да се изкачи на второ място, измествайки Apple.

CCS Insight очаква през четвъртото тримесечие в света да бъдат продадени около 412 млн. смартфона, което съответства на ръст от 6,7%. Като цяло, пазарът на мобилни телефони ще намалее с 1,3% през 2016 г.

Коментар