HPE създаде принципно нов компютър

Архитектурата The Machine стъпва на концепция за изчисления, управлявани от паметта

Архитектурата The Machine стъпва на концепция за изчисления, управлявани от паметта

Hewlett-Packard Enterprise показа прототип на компютър с принципно нова архитектура, при която главна роля играе паметта, а не процесорът.

Компанията нарича новата концепция „изчисления, управлявани от паметта” (Memory-Driven Computing). При тази архитектура ключов компонент се явява паметта, благодарение на което компютърът достига невиждана досега производителност и ефективност.

Нуждата от нова архитектура е продиктувана от ръста в броя на устройствата, свързани към интернет. Gartner прогнозира, че към 2020 г. те ще достигнат 20,8 млрд. броя и днешните компютърни системи все по-трудно ще се справят с нарастващия поток от данни.

Прототипът, създаден от HPE в рамките на проекта The Machine, демонстрира за първи път съвместната работа на всички важни блокове в новата архитектура. Това са изчислителни възли, свързани към обща памет, с оптимизирана операционна система на база Linux, специализирани чипове (SoC), оптични съединения, вкл. фотонен модул X1, и съответния софтуер.

Изпитанията показват, че преходът към новата архитектура увеличава производителността с няколко порядъка. Тестовите приложения работят с до 8000 пъти по-бързо при различни натоварвания. HPE очаква още по-голям ефект при увеличаване на броя на възлите и паметта.

Коментари по темата: „HPE създаде принципно нов компютър”

добавете коментар...

  1. Киро

    То за БАН са гласували бюджет само 10 милиона лева, а за Отбраната – 2 милиарда. Така, че само ще се отбраняваме и няма да постигнем нищо със “синодалните старци” на Дянков!

  2. Anonymous

    Данъкоплатците да стягат колана
    че БАН иска 2 броя за лабораторията по компютърна вирусология.F-prot за dos върху the machine.

  3. Иван

    “Цена възможна само с държавни пари.” В началото може би да. Но впоследствие, живот и здраве, сметалото може да навлезе и в бита.

  4. Anonymous

    изчислителни възли,
    свързани към обща памет,
    с оптимизирана операционна система на база Linux,
    специализирани чипове (SoC),
    оптични съединения,
    вкл. фотонен модул X1, и
    съответния софтуер.

    Цена възможна само с държавни пари.

Коментар