Започна преходът към по-висок клас преносими компютри

До края на годината много производители и интегратори на преносими компютри ще променят своите системи към по-добро. Новите лаптопи ще са базирани на мобилната технология Intel Centrino Duo, която използва процесор Intel Core 2 Duo.

Известен доскоро под кодовото име “Merom”, чипът Core 2 Duo ще влезе в над 200 модела лаптопи, твърдят от Intel. Процесорът се появи на пазара през юли и вече се интегрира и в мобилните компютри за развлечения, базирани на технологията Intel Viiv.

„Новият процесор удвоява производителността на преносимите компютри и предоставя на потребителите и бизнеса еднакво всепоглъщащо изживяване от мобилността, като същевременно запазва същата консумация на енергия и живот на батерията”, казва Дейвид Пърлматър, главен вицепрезидент на отдела по мобилни технологии в Intel.

“Компютърната мощност на двуядрения процесор Core 2 Duo помага на хората да се справят с най-трудните сценарии за изпълнение на няколко задачи едновременно, независимо от това къде се намират”, допълва той.

Процесорите Intel Core 2 Duo имат две ядра за обработка, които могат да се справят с паралелни задачи за по-кратко време и при по-ниска консумация на енергия. А това означава по-тънки и по-малки системи. Тези процесори ускоряват изпълнението на приложения от рода на видео, игри и мултимедия, като ефектът е особено забележим при едновременна работа с няколко програми.

Когато са интегрирани в системи, базирани на мобилната технология Centrino Duo, процесорите Core 2 Duo могат да подобрят гледането и повторното пускане на видео материали с висока резолюция (HD). Те също така ускоряват конвертирането на музика в дигитален формат, за да бъде качена на MP3 плеъри, и изпълняват по-бързо последните актуализации на антивирусните програми, посочват от Intel.

Преносимите компютри с мобилна технология Intel Centrino Duo и процесор Core 2 Duo включват последното семейство чипсети Intel 945 Express и поддръжка на безжична мрежа Intel PRO/Wireless 3945ABG.

През август на пазара се появиха преносимите компютри за забавления, базирани на технологията Intel Viiv. Те също използват процесор Intel Core 2 Duo и новия чипсет Intel 965 Express. Лаптопите по тази технология поддържат възпроизвеждане на видео с висока резолюция и 7.1 съраунд звук.

За производителите и интеграторите на лаптопи са достъпни няколко версии на мобилния чип Intel Core 2 Duo. Цените им варират от 209 до 637 долара, когато се продават в количества по 1000 броя.

Коментар