РС-тата остават най-популярните бизнес устройства

Десктоп компютрите все още са на бюрата на поне половината служители в компаниите

Десктоп компютрите все още са на бюрата на поне половината служители в компаниите

Настолните компютри остават най-популярните корпоративни устройства. Внедряването на мобилни устройства на работното място все още е слабо, според нов анализ на Gartner.

Въпреки че 80% от анкетираните използват едно или няколко корпоративни устройства, десктоп РС-тата се явяват най-популярни, след като половината служители имат персонални компютри, според проучване в три от водещите икономики – САЩ, Великобритания и Австралия.

36% от служителите разполагат с ноутбуци, вкл. трансформъри – устройства, които се преобразуват лесно от лаптоп в таблет и обратно. Навлизането на хибриди в ролята на корпоративни устройства все още е бавно, но тенденцията е към ускорение.

Gartner очаква още повече служители да получат ноутбуци-трансформъри в близките три години, в резултат на обновяванията на Windows 10, които могат да подобрят работата със сензорен интерфейс. 75% от служителите в развитите страни имат най-малко едно устройство от типа персонален компютър (PC) – настолен или ноутбук, вкл. трансформър, сочи още проучването.

Относително малък брой служители обаче получават служебни мобилни устройства на работното място, за разлика от насищането с корпоративни РС. Повечето смартфони, използвани за работа, са лични устройства. Само 23% от анкетираните притежават корпоративни смартфони, докато над половината ползват за работа собствените си мобилни устройства.

Нивото на използване на собствени таблети изостава от това на смартфоните. Въобще таблетите са проникнали по-слабо на работното място, в сравнение с умните телефони. Едва 21% от анкетираните използват таблети, било то лични или корпоративни.

Учудващо е, че в епохата на мобилността използването на корпоративни смартфони  и таблети не е толкова голямо, колкото това на персонални компютри, коментира Gartner. Според анализаторите, правилното използване на мобилни устройства може да повиши производителността на труда и да оправдае допълнителните разходи за тях.

Обикновено, когато получат портативни устройства, служителитe са доволни от тях. Под 20% от анкетираните са заявили, че са недоволни от предоставените им мобилни устройства. Нивото на удовлетвореност от таблетите и смартфоните е по-високо, в сравнение с това от настолните компютри и ноутбуците.

Две трети от анкетираните използват лични устройства за работа, като смартфоните и таблетите са най-популярните сред тях – ползват ги 39% от служителите, докато само 10% разчитат на корпоративни смартфони и фаблети, установява проучването.

Коментари по темата: „РС-тата остават най-популярните бизнес устройства”

добавете коментар...

  1. Android

    (8*300w -20w)/8*300w = -99% икономия на ток за 8 часа

  2. Anonymous

    Работадател не знае че
    РС гълта 300w за 1 час
    а таблета 20w на 8часа

    и разхода на ток -93%.

  3. cybercop

    Кое му е изненадващото ? Че в офиса се ползва много по- удобния настолен компютър, вместо някаква технологична глезотия, чиито продажби не вървят ли ? Ами, все така няма да вървят. Никой нормален работодател, няма да си подмени оборудването, заради една статия с подчертано рекламно съдържание.

Коментар