Google обяви 10 000 стипендии за Android разработчици

10 хиляди европейци ще могат да се възползват от нова инициатива на Google и да станат Android разработчици

10 хиляди европейци ще могат да се възползват от нова инициатива на Google и да станат Android разработчици

Google обяви заедно със свои партньори стипендии за начинаещи Android разработчици, отчитайки скорошен анализ на Европейския парламент, съгласно който към 2020 г. ще са необходими поне базови умения за боравене с компютърна и мобилна електроника при постъпване на работа.

Първоначално, Google, Bertelsmann (глобална медийна и образователна компания) и Udacity (доставчик на е-обучение)  ще осигурят 10 000 стипендии за талантливите Android разработчици, вкл. начинаещи, независимо от пол, възраст и други отличителни черти.

Инициативата е насочена към стимулиране на нови разработчици в училищата, колежите и висшите учебни заведения, но изключително в пределите на Европейския съюз.

Google и Bertelsmann ще дадат 9000 стипендии за базово Android обучение и още 1000 за напреднали разработчици, които ще могат да участват в програмата Associate Android Developer Fast Track. Най-успешните от тях ще придобият сертификат, който им отваря почти всяка врата в сферата на Android разработките.

Android е най-популярната в света мобилна операционна система. Освен масово в смартфоните и таблетите, тя се използва също в телевизори, ТВ приставки, битова техника, микрокомпютри, геймърски конзоли и други типове устройства. Очаква се дори приложението Android Auto да стане в бъдеще пълноценна платформа за автомобили.

За да поддържа и развива цялата тази екосистема, Google се нуждае от разработчици на софтуер, които да направят Android още по-добра и функционална, вкл. пишейки уникални приложения за нея.

Коментар