Philips сe похвали с по-тънък телевизор от Sony

Холандската компания Philips разкри ултра тънка технология за задно осветяване на телевизори. На изложението IFA в Берлин научният екип на Philips демонстрира най-тънкия 32-инчов протип на LCD.
С дебелина от само 1 мм подсветка на течнокристалната матрица и 8 мм на дисплея новият телевизор ще може да бъде закачен на всяка стена, с ефект на произведение на изкуството, посочиха от компанията.
В същото време конкурентът Sony обяви, че пуска на пазара през ноември най-тънкия телевизор към момента – с дебелина едва 9,9 мм.
Последният сериен модел на Philips е 42-инчов телевизор с дебелина на дисплея 38 мм.
“Нашият протип е много лек – около 5 кг, което означава 10 кг по-лек от стандартния 32-инчов LCD телевизор. Като резултат – закачването на стената става лесно и естествено”, коментира Фред Бьорхорст, старши вице-президент на изследователския център на Philips и програмен директор на направление Lifestyle.
Иновацията на Philips е базирана на опита в разработката на оптичен дизайн и технологиите за задно осветяване. Технологията включва много тънка подсветка на течнокристалната матрица, която се осветява отгоре и отдолу от мощни енергоспестяващи светодиоди.
С използването на патентованата от Philips система за разпределние на светлината, тя се дистрибутира равномерно по целия екран.
“Ние успяхме да намалим размера на подсветката на течнокристалната матрица, което е и най-дебелата част от всеки LCD телевизор, от 25 мм на 1 мм. Следователно, най-дебелата част от дисплея се превърна в една от най-тънките части, дори по-тънка от самия панел. Това беше ключът към постигане на ултра тънкия дизайн”, допълни Бьорхорст. 

Коментар