Всеки трети ноутбук вече има SSD устройство

Доставките на потребителски SSD за ноутбуци и настолни компютри възлизат на 32,3 млн. броя в периода юли-септември

Доставките на потребителски SSD за ноутбуци и настолни компютри възлизат на 32,3 млн. броя в периода юли-септември

Ръстът в доставките на ноутбуци през третото тримесечие на годината, повлиян от новите модели и засиленото сезонно търсене, се отрази позитивно на пазара за полупроводникови дискове, или т.нар. SSD, според анализ на TrendForce.

В периода юли-септември доставките на SSD към производителите на РС са нараснали с 25-26%, в сравнение с предходните три месеца. Данните на TrendForce сочат, че проникването на SSD в ноутбуците вече достига 35-36%.

През третото тримесечие доставките на потребителски SSD за ноутбуци и настолни компютри, както и в каналите за продажби, възлизат на 32,3 млн. броя, което е 15-20% повече спрямо второто тримесечие.

По-рано друга анализаторска компания, TrendFocus, съобщи, че в периода юли-септември на световния пазар са доставени 38,25 млн. SSD устройства, вкл. 4,54 млн. диска от корпоративен клас и 33,7 млн. потребителски SSD.

Анализът на TrendForce за настоящото тримесечие сочи недостиг на памети NAND Flash, които са основният компонент на SSD-тата. В резултат на дефицита, цените на чиповете TLC NAND ще останат високи, а доставките на полупроводникови дискове в каналите за продажби ще бъдат ограничени.

Предвид недостига, TrendForce очаква доставките на потребителски SSD през заключителното четвърто тримесечие на годината да нараснат само с 2-3%, в сравнение с предходното тримесечие.

Коментар