Алтерко вече се търгува на Българска фондова борса

„Това е паметен ден в историята на нашата компания", заяви Димитър Димитров (вляво), изпълнителен директор на Алтерко АД

„Това е паметен ден в историята на нашата компания”, заяви Димитър Димитров (вляво), изпълнителен директор на Алтерко АД

Алтерко АД и Българска фондова борса-София дадоха вчера старт на търговията с акции на родната технологична компания. Инвестиционен посредник на IPO-то е Карол АД.

Размерът на емисията е 1 500 000 лева и съответства на броя акции, като всяка акция е с номинална стойност 1 лев. Книжата на Алтерко се търгуват под борсов код А4L.

IPO-то на Алтерко е второто на ИТ компания за близо година, след като почти по същото време през 2015 г. успешно IPO на Българска фондова борса реализира софтуерният разработчик Сирма Груп Холдинг.

Алтерко е българско холдингово дружество, което предоставя мобилни услуги с висока добавена стойност в над 15 страни от Европа, Азия и Америка. За компанията работят над 90 специалисти в офисите й България, Румъния, Македония, Сърбия, Косово, Унгария, Германия, Сингапур, Малайзия и САЩ.

С набраните средства от първичното публично предлагане Алтерко планира да продължи да инвестира основно в разработване на иновационни продукти и услуги в сферата на Интернет на нещата (IoT). Компанията ще оборудва развоен център в България за IoT разработки.

„ИТ индустрията е един от секторите, които се развиват най-динамично и са сред двигателите на икономическия растеж на страната ни. Борсата активно подпомага този процес и листването на Алтерко потвърждава, че усилията, които полагаме, са в правилната посока”, заяви Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София.

По неговите думи, капиталовият пазар дава отлична възможност за привличане на средства за инвестиции в технологични иновации и предстоят следващи листвания от сектора.

„Това е паметен ден в историята на нашата компания. Преди около година стартирахме подготовка за едно нелеко начинание – излизане на борсата, и ето, че то вече е факт”, коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко АД.

Топ продуктите на Алтерко в сегмента IoT към момента са: MyKi, MyKi Pet и She. Детският GSM/GPS часовник MyKi дава възможност на родителите да следят локацията на своето дете, MyKi Pet е лек тракер за домашни любимци, а She е смарт система за управление на устройствата в дома и офиса, която компанията предстои да пусне на пазара съвсем скоро.

Коментари по темата: „Алтерко вече се търгува на Българска фондова борса”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Колко е печалбата ?

Коментар