Adata SC660 – бърз външен SSD, много лек, побира се на длан

В цифровата ера ни се налага да боравим с все повече и повече информация и данни, било то за лични, служебни или професионални цели. Съхраняваме тази информация на най-различни места и устройства – компютри, смартфони, в облака и т.н. – и много често се оказва, че нямаме достъп до данните, от които се нуждаем в момента. Ето защо лесното пренасяне на данните, или мобилността им, т.е да бъдат навсякъде с нас, е от ключово значение.

adata_ssd_3

Има различни начини за съхранение и синхронизиране на важната информация от различните ни устройства. Но несъмнено един от най-удобните е чрез т.нар. външни дискове, в частност – полупроводниковите устройства, известни още като SSD или твърдотелни дискове. В сравнение с външните твърди дискове (HDD), те имат редица предимства – по-леки са, работят много по-бързо и са абсолютно безшумни, а това са качества все в полза на мобилността и удобството.

adata_ssd_2

Ако търсите достъпен като цена външен SSD, без компромиси със скоростта и мобилността, Adata SC660 несъмнено отговаря на тези изисквания. Стилният полупроводников диск тежи около 80 грама, побира се на длан, чете и записва данни със скорост до 420/440 мегабайта в секунда (MB/s). Моделът е достъпен в два варианта – с капацитети съответно 240 и 480 гигабайта (GB) – и е дебел само 9,6 мм.

adata_ssd_6

Adata SC660 е изпълнен в релефен корпус от пластмаса и метал, с текстура, имитираща пясъчно покритие, издръжлив на удари и надрасквания. Устройството се свързва към компютъра чрез бърз интерфейс USB 3.0, като разбира се, може да работи и с по-бавния USB 2.0, но във втория случай скоростта е десет пъти по-ниска, така че е силно препоръчително да го включвате към порта USB 3.0.

as-ssd-bench-adata-sc660

При тестове с програмата AS SSD Benchmark, дискът на Adata, свързан към лаптоп Acer Aspire E5-771G под Windows 10, постигна скорости на последователно четене и запис съответно 381 MB/s и 377 MB/s.

adata_ssd_9

Външният SSD диск може да се ползва в най-различни сценарии, като работата с него е значително улеснена от приложението HDDtoGO, което е достъпно за изтегляне безплатно от сайта на производителя. Най-очевидното приложение на Adata SC660 е за синхронизиране на файлове и цели папки от компютъра или друго устройство.

adata_ssd_5

Можете също така да правите на SC660 бекъп на електронната си поща от Windows Mail и Microsoft Outlook, както и да синхронизирате отметките си в браузърите Internet Explorer и Firefox. В софтуера HDDtoGO са предвидени още възможности за сигурен логин и изтриване на всички следи от сърфирането в интернет, защита на достъпа до данните с парола, заключване на РС-то и др.

hdd_to_go_4

Adata SC660 е съвместим с операционни системи Windows, Mac OS и Android и може да работи с всякакви устройства, вкл. лаптопи, смартфони, таблети и геймърски конзоли. Устройството има размери 120x76x9,6 мм и струва около 90 долара. Със скорости до 440 MB/s този диск прехвърля 5-гигабайтов филм за по-малко от половин минута.

Коментар