Реформи в телеком сектора се обсъждат в Брюксел

В Европейската комисия започват дебати, които обещават реформа в телекомуникационната среда, в частност подобряване на качеството и сигурността на услугите, доставяни на крайни потребители. Членове на комисията искат и реформи в управлението на радиочестотния спектър в страните членки.  
Главната цел е да се подкрепи и ускори навлизането на безжични услуги, най-вече там, където високоскоростната интернет връзка дълго време вече не открива прием. В резултат на това от Комисията очакват нарастване на броя на онлайн потребители.
Друга значителна тема в дебатите са плановете на различните държави членки за прехода от аналогова към цифрова телевизия. Според Европейката комисия крайният резултат ще бъде възникването на нови телевизионни канали и подобряване на безжичните услуги.
"Очакваме допълнителни икономически ползи от подобреното управление на спектъра – приблизително 10 милиарда евро на година в региона, като потребителите ще са най-облагодетелствани”, съобщиха от ЕК.
Защитата на данните е също дискусионна точка в дебатите. Телекомуникационните компании трябва да се задължат да информират без закъснение своите клиенти, когато техните лични данни са загубени, копирани или незаконно достигнати, смятат от европейския изпълнителен орган.
В неговите планове влиза увеличаване на финансирането на нови мрежи, което обаче трябва да се обвърже с усъвършенстване на правната рамка в сектора. Според ЕК, така ще се стимулират конкуренцията и инвестициите в телеком пазара.

С оглед постигането на всички тези цели съвсем скоро ЕК ще разпрати ръководство до националните регулатори.

Коментар