„ДСК Взаимни фондове” ще имат нов договорен фонд, деноминиран в евро

„ДСК Управление на активи” АД, управляващо дружество на „ДСК Взаимни фондове” получи разрешение за създаване на нов договорен фонд – „ДСК Евро Актив”, чиито дялове са деноминирани в евро. На днешното си заседание Комисията за финансов надзор одобри проспекта за публично предлагане на дялове на ДФ „ДСК Евро Актив”и вписа фонда в публичния регистър.
Колективната инвестиционна схема е от отворен тип за инвестиране в деноминирани в еврокорпоративни облигации, търгувани на регулиран пазар в България; ипотечни облигации, издадени от български банки; ценни книжа, издадени или гарантирани от България или друга държава от ЕС; банкови депозити,както и в други ликвидни финансови активи. Фондът може да инвестира и в деноминирани в евро акции/дялове на колективни инвестиционни схеми, търгувани в България и в чужбина.
„ДСК Евро Актив” е с нискорисков профил, тъй като ще инвестира основно в ценни книжа и инструменти на паричния пазар, корпоративни облигации и дългови ценни книжа. По-рисковите инвестиции като акции и дялове на други фондове, инвестиращи в акции, ще представляват не повече от 20% от портфейла на новия фонд.
„Дяловете на „ДСК Евро Актив” са подходящи за широк кръг инвеститори, както физически лица, които разполагат с по-ограничени спестявания и не желаят да поемат значим инвестиционен риск, така и фирми и институционални инвеститори, които искат част от активите им да представлява сигурна инвестиция, носеща сравнително предвидим доход. Фондът е нова възможност за клиентите, които смятат да разширят  диверсификацията на спестяванията си с по-нискорисков инструмент”, коментира Петко Кръстев, Председател на Управителния Съвет и Изпълнителен директор на „ДСК Управление на активи”.
„ДСК Евро Актив” е атрактивен продукт и от гледна точка на ниските транзакционни разходи – 0,2% от сумата при покупка на дялове и 0,1% при обратно изкупуване на дяловете.

Коментар