Seagate и SK Hynix влизат в джойнт венчър за SSD

Seagate иска да играе по-значима роля на пазара за корпоративни SSD устройства

Seagate иска да играе по-значима роля на пазара за корпоративни SSD устройства

Гигантът в HDD индустрията Seagate възнамерява да създаде смесено предприятие с корейския производител на памети SK Hynix. Двете компании ще разработват SSD устройства за корпоративни сървъри и центрове за данни, съобщи DigiTimes.com, позовавайки се на източници от бранша.

Джойнт-венчърът ще се възползва от опита на Seagate в производството на твърди дискове и експертизата на SK Hynix в областта на вградените флаш памети (eFlash) и SSD-тата. Очаква се появата на нов голям играч на глобалния пазар за SSD от корпоративен клас, където в момента доминират Samsung и Intel.

По-рано тази година Western Digital завърши поглъщането на SanDisk, създавайки първия гигант, който обединява опита на две компании в областта на HDD и SSD устройствата. Seagate и SK Hynix може да последват този модел.

Преди няколко години SK Hynix придоби калифорнийския разработчик на контролери за памет Link_A_Media Devices (LAMD), като така повиши конкурентоспособността си на SSD пазара чрез контролери собствено производство.

По данни на TrendFocus, лидери на SSD пазара като цяло в момента са Samsung и Western Digital, които контролират съответно 37% и 16% от обема на доставките. SK Hynix и Seagate също влизат в Топ 10, но с много по-малки дялове – съответно 4% и 0,1% през третото тримесечие на годината.

В периода юли-септември на световния пазар са доставени от порядъка на 38,25 милиона SSD устройства, от които 4,54 милиона за корпоративния сектор и 33,7 милиона клиентски дискове.

Коментар