Интелигентните машини стават масови през 2021

След пет години внедряването на умни машини ще стане масова тенденция – те ще намерят приложение в 30% от компаниите, прогнозира анализаторската компания Gartner.

Терминът „интелигентни машини” се отнася до технологии от рода на когнитивни изчисления, изкуствен интелект, интелигентна автоматизация, машинно и задълбочено обучение, пояснява Gartner.

Очаква се интелигентните машини да променят кардинално начина на работа и да повишат ефективността. Използването на умни машини в предприятията обаче може да доведе както до ефективни трансформации, така и до разрушения, предупреждават анализаторите.

Умните машини имат потенциал за широко приложение в най-различни отрасли – от динамични модели на ценообразуване и разкриване на измами до управление на базата на прогнози и робототехника.

Същевременно, умните машини са нова възможност за консултантите и системните интегратори, които могат да помогнат на предприятията да работят по-ефективно и да извличат повече ползи от бизнеса си. Gartner очаква разходите за консултации и услуги по системна интеграция с използване на умни машини да нараснат от 451 млн. долара тази година до 29 млрд. долара през 2021 г.

Коментар