Фирми плащат до $40 000 за отблокиране на данни

Всеки втори анкетиран признава, че неговата компания е станала жертва на вируси-изнудвачи през миналата годин

Всеки втори анкетиран признава, че неговата компания е станала жертва на вируси-изнудвачи през миналата година

Около 70% от жертвите на криптиращи вируси-изнудвачи плащат на измамниците суми в размер от 10 000 до 40 000 долара, за да получат обратно достъп до данните си, сочи проучване на IBM сред американски потребители и фирми.

Всеки втори анкетиран признава, че неговата компания е станала жертва на изнудвачи през миналата година, съобщава Darkreading.com. 60% от респондентите твърдят, че са готови да платят на мошениците, за да възстановят достъпа до данните им, ако историята се повтори.

Около 25% признават, че са склонни да платят 20 000 до 50 000 долара, ако това ще им помогне да получат обратно достъп до информация си – от рода на финансови и клиентски данни, интелектуална собственост и бизнес планове.

Според скорошен доклад на McAfee Labs Intel Security, броят на програмите-изнудвачи към края на септември т.г. възлиза на 3,9 млн., което е с 80% повече, отколкото в началото на годината. Освен че нарастват като брой, вирусите от този тип стават все по-изобретателни и деструктивни.

Анализ на групата X-Force към IBM сочи, че през 2016 г. престъпниците могат да спечелят около 1 млрд. долара от програми-изнудвачи. Тази оценка се базира на доклад на ФБР от началото на годината, според който мошениците са получили близо 210 млн. долара само за едно тримесечие.

Коментар