Microsoft отвори Cortana за външни разработчици

Виртуалният асистент Cortana изпълнява гласови команди от потребителите

Виртуалният асистент Cortana изпълнява гласови команди от потребителите

Възможностите на гласовия асистент Cortana вече са достъпни за външни разработчици. Един от първите партньори на Microsoft в това направление е производителят на аудиоелектроника Harman.

Microsoft пусна комплектите за разработка Cortana Skills Kit и Cortana Devices SDK. Първият от тях позволява на разработчиците да интегрират виртуалния помощник в различни приложения и услуги, а вторият ще подпомогне създаването на умни устройства с поддръжка на Cortana.

Виртуалният асистент Cortana изпълнява гласови команди за търсене на информация в интернет, възпроизвеждане на музика и др., издавани от потребителите на смартфони. С привличане на нови партньори Microsoft разширява възможностите на технологията.

Така например, командата „Хей, Кортана, таванът ми протече и това е извънредна ситуация” активира търсене на най-близкия специалист по поддръжка чрез услугата TalkLocal, която вече е интегрирана в Cortana Skills Kit.

Междувременно, Harman обяви портативна аудиосистема с поддръжка на Cortana. Устройството ще излезе на пазара през следващата година. Засега няма по-подробна информация за неговите характеристики.

Коментар