Edge преминава към компресиране Brotli

Алгоритъмът за компресиране Brotli навлиза във всички основни браузъри, вкл. Edge

Алгоритъмът за компресиране Brotli навлиза във всички основни браузъри, вкл. Edge

Microsoft вгради технология за компресиране Brotli в своя браузър Edge, който се активира по подразбиране в операционната система Windows 10.

Google отвори изходния код на Brotli през септември 2015 г. Новият алгоритъм идва на мястото на Zopfli, като ускорява зареждането на уеб страниците и същевременно намалява консумацията на трафик и електроенергия.

Firefox и Chrome вече преминаха към Brotli, а сега и Edge е на път да стори това. Когато се използва Brotli като метод за кодиране на HTTP съдържание, се постига 20% по-висока степен на компресиране при запазване на скоростта, твърди мениджърът на Edge Роб Трейс в блога на Windows.

По неговите думи, от предимствата на Brotli на първо врече ще се възползват участниците в програмата Windows Insider. В началото на 2017 г., когато се очаква да излезе Windows 10 Creators Update, алгоритъмът ще стане достъпен за по-широк кръг от потребители.

В момента Edge поддържа Brotli по HTTPS и HTTP интернет връзки, но Microsoft ще оптимизира и препоръчва алгоритъма само за HTTPS. Както и при Chrome, разбира се, Edge ще продължи да декодира съдържание чрез Brotli и по HTTP.

Коментар