Dell застига HPE в решенията за облачна инфраструктура

Dell вече е водещият играч в клауд системите за съхранение на данни

Dell вече е водещият играч в клауд системите за съхранение на данни

Hewlett Packard Enterprise (HPE) запазва водеща позиция в ИТ решенията за облачни инфраструктури, следвана от Cisco, но Dell застига бързо лидерите след сливането с EMC, сочи ново проучване.

През настоящата година продажбите на оборудване и софтуер за облачни услуги ще достигнат $70 млрд., запазвайки двуцифрен темп на растеж, прогнозира Synergy Research. Около 94% от пазара формират сървърите, операционните системи, системите за съхранение на данни, мрежовото оборудване и софтуерът за виртуализация.

HPE остава лидер на пазара, изпреварвайки с малко конкурента Cisco. Двете компании контролират по около 12% от пазара и се движат плътно една до друга вече четири години поред. През последното тримесечие обаче към тях се приближи Dell, благодарение на покупката на EMC за сумата от $67 млрд. Топ 5 допълват Microsoft и IBM.

Докато HPE доминира в продажбите на облачни сървъри, Cisco е номер едно в мрежовото оборудване. Dell пък е водещ в системите за съхранение на данни, а Microsoft – при операционните системи и софтуера за виртуализация. В сегмента на ИТ решенията за публични и частни облаци водят съответно Cisco и HPE, сочи още анализът на Synergy Research.

Коментар