10-нм производство на чипове дава повече брак от очаквания

Водещите производители на чипове Samsung и TSMC вече усвояват серийното производство по 10-нанометров технологичен процес, но бракът е по-голям от очаквания, според източници от тайванската индустрия.

Samsung започна серийно 10-нм производство по технология FinFET през октомври т.г. Тайванската компания TSMC също получи първите си поръчки за производтство на 10-нм чипове от Apple, HiSilicon и MediaTek, пише digitimes.com. Както е известно, TSMC е най-големият в света производител на чипове по поръчка от други компании.

Според източници от индустрията обаче, процентът на годната 10-нанометрова продукция е по-нисък, отколкото се очакваше преди старта на серийното производство. В резултат на това може да бъде нарушен графикът на TSMC, който предвижда производството на SoC Apple A10X за таблети iPad от следващо поколение да започне през март 2017 г., а на SoC Apple A11 за смартфони iPhone 8 – в началото на второто тримесечие.

Същевременно, Qaulcomm поръча на своя корейски партньор Samsnug производството на 10-нанометрова SoC Snapdragon 830, но технологични трудности ще принудят американската компания да коригира плановете си за 2017.

Първоначално, Qualcomm възнамеряваше да пусне няколко едночипови системи по 10-нанометров процес, но впоследствие плановете на компанията се ограничиха само до серията Snapdragon 835. Чиповете от серията Snapdragon 660, които се очаква да излязат през 2017 г., ще се произвеждат по 14-нанометров процес.

Коментари по темата: „10-нм производство на чипове дава повече брак от очаквания”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Аз не ти питам за това колко технологии имат тези компании, а какъв % печалба държат те спрямо други западно технологични компании? И от там с печалбата и натрупаните пари може да купиш технологии, патенти, да изградиш фабрики, да наемеш западен персонал – който да живее и работи в Китай и да създава нови патенти и технологии, да образоваш свой персонал и т.н.

  2. До Димитър Иванов

    Стига с тази глупости за напредналите китайски фирми. 90% от технологиите, които ползват са или американски или европейски и то защото западняците са им дали възможност да ги ползват (срещу съответните отчисления).
    Цялото литографско оборудване заедно с консумативите за тях, които ползват китайците идва от западни фирми.
    Човек дори да не е прочел по темата и да не е запознат, поне трябва да се замисли как на Запад имат такива заплати, такива доходи, ако не държат в ръцете си най-добрите технологии. Ако Китайските фирми го можеха, то Запада нямаше да е това което е. Простия човек приема, че на Запад са си богати по Default и само си печатат едни пари и си ги харчат, ама от де, изобщо не се замислят.

  3. Димитър Иванов

    До “!” – може и да си прав до някъде, но все пак по един или друг начен Китайците напредват главоломно и си мисля, че взимат доста голям % от печалбите в сферата на технологийте.

    Според теб, операторите на машини Foxconn, Huawai, Xiaomi, Lenovo, Oppo, Alibaba/Aliexpress, Vivo, Tencent, ZTE, LeEco, Didi Chuxing и още стотина други компании какъв % от технологичния сектор владеят?

  4. !

    Разбирач, как разбра, че точно “някоя новоизгряваща китайска компания” ще блесне с нови технологии?

    Кога точно ще разберете, че машините за печатане на интегрални схеми се произвеждат в Европа и САЩ? Машините за производство на OLED се произвеждат в Япония. За LCD не съм гледал, но нещо ми подсказва, че също не е в Китай и Ю.Корея.

    Докога ще издигате в култ простите оператори на машини и ще обяснявате колко са иновативни?!

  5. Anonymous

    Брак – кой са сватбарите ?

  6. До Разбирач

    Донякъде си прав, но само до някъде. Вярно, че тези компании се блъскаха в гърдите, че изпреварват вече Интел, но се оказа, че може би не е съвсем така.
    Друг е въпроса, ако това забавяне е само 2-3 месеца.
    Предполагам тези компании могат и утре да започнат да произвеждат дори и 5 нанометрови чипове, но примерно с 95% брак. Ако 5% годни чипове успеят да им покрият производствените разходи, биха започнали веднага, но е ясно, че няма как да стане и биха били на загуба.

  7. Разбирач

    А някои се тупаха геройски, че ще въвеждат 7 и 5 нм още в края на догодина…
    Явно нещата ще запецнат яко в тази област и печеливш ще бъде този, който предложи качествено нова технология, основана най-вероятно върху графена – предполагам някоя новоизгряваща китайска компания…

Коментар