Pixel вдъхва нов живот на старите РС-та и Маc-ове

Всеки стар РС или Mac може да се върне към обичайните си задължения с олекотената платформа Pixel

Всеки стар РС или Mac може да се върне към обичайните си задължения с олекотената Linux-базирана платформа Pixel

Олекотена операционна система на база Linux може да вдъхне нов живот на остарелите РС-та и Mac компютри. Това е платформата Pixel, която беше разработена първоначално за микрокомпютъра Raspberry Pi.

Сега Pixel е достъпна и за персонални компютри. Тя се доставя във вид на зареждащ образ, който може да се запише на DVD или USB диск. Така Pixel става достъпна за пускане на всеки РС или Mac с не по-малко от 512MB оперативна памет и процесор x86.

Потребителите на стари ноутбуци от типа MacBook или ThinkPad могат с помощта на Pixel отново да изпълняват обичайните си базови задачи, със съвременна операционна система, вкл. сърфиране в уеб с предварително инсталирания браузър Chromium.

Pixel работи на всеки РС или Mac с не по-малко от 512MB оперативна памет и процесор x86

Pixel работи на РС или Mac с не по-малко от 512MB оперативна памет и процесор x86

В допъление, дистрибуцията Pixel включва комплект специализиран софтуер и инструменти за програмиране. Всичко се базира на платформа Debian, за която е налично огромно разнообразие от свободен софтуер.

Всеки може лесно да си създаде зареждащи DVD или флашка, като изтегли образа на Pixel и го запише на диска. Дистрибуцията все още е на етап прототип, така че са възможни проблеми, свързани най-вече със съвместимостта с хардуера.

Коментар