Руският ИТ експорт достигна 7 млрд. долара

Проблемът на руската икономика е в наличието на сферата на енергетиката, където бизнесът може бързо да получи печалба, заяви Владимир Путин (снимка: Григорий Сысоев, РИА Новости)

Проблемът на руската икономика е наличието на отрасъл като енергетиката, където бизнесът може бързо да получи свръхпечалба, заяви Владимир Путин (снимка: Григорий Сысоев, РИА Новости)

Русия вече изнася ИТ продукти на стойност 7 милиарда долара годишно, стана ясно от днешната пресконференция на президента Владимир Путин, който отговаряше на въпросите на журналисти от цял свят.

Преди няколко години руският ИТ експорт беше практически нулев, заяви Путин на традиционната си среща с медиите в края на годината, която се излъчваше директно в интернет и по руските ТВ канали. По неговите думи, сега страната изнася ИТ продукти за 7 млрд. долара.

Той призна, че като цяло в руската икономика се влагат по-малко средства във високотехнологични продукти, отколкото в страните от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие). „Остава усещането, че в определени сектори, като например информационните технологии, сме силно изостанали, може би завинаги от някои други страни”, коментира Путин.

Но според него, мнението на експертите за невъзприемчивостта на руската икономика към достиженията на науката не съответства на действителността. „Проблемът на руската икономика е в наличието на отрасъл като енергетиката, където бизнесът може бързо да получи печалба. Трудно е да заставиш бизнеса да инвестира в други отрасли, след като има такъв, в който може да получиш бързо свръхпечалба”, откровен бе Путин.

Той уточни, че правителството работи по стимулиране на определени направления в икономическото развитие, като изтъкна факта, че в промишлеността покупките на импортна техника са намалели с 10%, което е доста сериозен показател.

Коментари по темата: „Руският ИТ експорт достигна 7 млрд. долара”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Симо, Уиндос 10 има вграден кейлогър. Скоро го доказаха и поляците.

  2. Симо

    Касперски е може би най-добрият антивирусен и файуол обаче подозирам, че събират персонално инфо, акаунти и пароли и вероятно имат вратичка за пълен достъп до компа или сървъра и незнам с какво да заменя Касперски ??? Дайте съвет.

  3. Anonymous

    Колко е малък, пък колко е умен… За Фофу става дума 😉

  4. Фофу

    Еха, имало е водка и казачоци до зори в партийната централа.

    Голяма част или почти всичко идва от софтуер, а от него почти всичко идва от Касперски. Предполагам по-голямата част идва от руски милионери зад граница които се страхуват да ползват други защити, че да не им се видят машинацийте.

  5. II

    Смешки .

  6. Saevar

    чудесни новини за Фофу неговата майка Россия се представя добре

Коментар