Бракувани чипове от Китай заливат руския пазар

Чипове с компрометирано качество влизат на руския пазар от различни посредници
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайски дефектни чипове се изсипаха на пазара в Русия. Според медийни публикации, делът на нискокачествените полупроводникови компоненти се е увеличил 20 пъти.

Руските производители на компютри и други електронни устройства се оплакват от качеството на чиповете, доставяни в страната, отбелязва Комерсант. Според участници на пазара, делът на дефектните компоненти в доставките се е увеличил 20 пъти – от 2% на 40%.



Става дума за дефектни чипове от китайски доставчици. Причината е усложнената верига на доставки: поради западните санкции, китайските фабрики вече не могат или не желаят да работят директно с руските производители и следователно те трябва да купуват продукти от неофициални посредници и борси, където степента на контрол върху качеството на продуктите е ниска.

Неоторизираните доставчици не носят отговорност за качеството на продукта и затова продават всичко, каквото им попадне, споделя източникът. Очаква се повишеното ниво на брак в чиповете да доведе до увеличаване на крайните цени на електрониката на пазара.

Влошените доставки се потвърждават от топ мениджър на голям играч на руския пазар за електроника. Според него, проблемите са започнали по време на пандемията, но тази година са се задълбочили заради наложените санкции.

От руския Център за съвременна електроника коментират, че проблемът не засяга целия пазар, а отделни компании. Според него, производителите са започнали да купуват стоки от посредници без опит в проверката на качеството на доставчиците и продуктите.

Нивото на брак се различава в зависимост от производителя, размера на партидата и вида на компонентите, казват от F + tech – производител на смартфони, компютри и друга електроника, част от Marvel Distribution. При доставки на модули памет, процесори и други устройства, шансът за дефектни продукти е по-висок, ако производителят избере анонимни продавачи.



По-рано САЩ наложиха санкции срещу редица руски производители на електроника, включително Baikal Electronics, MCST, NPC Elvis, Aquarius и др. Това предполага забрана не само за трансфер на технологии къч тях, но и за предоставяне на услуги – банкови, логистични и др.

Коментар