Зачестяват исканията на службите към Facebook

Правителствените служби все по-често искат от Facebook достъп до информация за потребителите

Правителствените служби все по-често искат от Facebook достъп до информация за потребителите

Заявките на правителствените служби за достъп до данните на потребителите са се увеличили значително през първата половина на годината, става ясно от публикувания тази седмица глобален отчет на Facebook.

В сравнение с първото полугодие на миналата година, във Facebook са постъпили с 27% повече заявки по целия свят. По-голяма част от тях (59 229) идват от американското правителство. В над половината (56%) от заявките на Facebook е поставено условие да не информира потребителите, че данните им ще бъдат предоставени на правителството.

Същевременно, значително е намалял броят на заявките за блокиране на съдържание, във връзка с нарушаване на местни закони – от 55 827 до 9663, т.е. с 83%, сочи докладът на Facebook.

Когато получи заявка за консервация на данни в очакване на формалния юридически процес, Facebook временно съхранява записите на релевантна информация за съответния акаунт. Компанията обаче уверява, че не разкрива съхранените данни, докато съдебното искане не бъде оформено в съответствие със закона.

Facebook уточнява още, че не предоставя на властите „задни вратички” за достъп до данните или пък пряк достъп до потребителска информация. Социалната мрежа разглежда подробно всяка заявка, за да защити информацията на потребителите.

Коментари по темата: „Зачестяват исканията на службите към Facebook”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    1984 – Биг Б.

  2. Данев

    Чак да им повярва човек! И защо не представят доклад какъв е резултатът от този достъп? Колко престъпници са заловили? Колко атентети са предотвратили? Или всичко е с комерсиална цел?

Коментар