Руски институт създава 7-нм литографска машина

В момента Русия може да произвежда 90-нм чипове, но след 6 години ще достигне 6 нм
(снимка: CC0 Public Domain)

Институтът по приложна физика на Руската академия на науките (ИПФ РАН) в Нижни Новгород разработва първото в страната литографско съоръжение за производство на чипове по ултратънки технологични процеси.

Учените от РАН са създали демонстрационен образец на оборудването, което е използвано за изготвяне на изображения на силициеви подложки с резолюция до 7 нанометра, съобщи правителственият сайт „Стратегия за развитие на региона Нижни Новгород”.



В момента Микрон е единствената компания за полупроводници в Русия, способна да произвежда сравнително модерни чипове по поръчка. Предприятието е усвоило производството на микросхеми по  65-нм технология, но само за инженерни образци. Масовото производство все още е по 90-нм процес, който на практика е от „миналия век”.

За сравнение, тайванската компания TSMC, най-големият производител на чипове по договор в света, започна процес по усвояване на 2-нанометрова технология за чипове още през юни 2019 г.

Русия планира да създаде промишлен образец на литографска машина за 7-нм чипове след шест години. През 2024 г. се очаква да стане готов работещ вариант на „алфа машина”, която ще може да извършва пълен цикъл от операции.

На втория етап през 2026 г. ще се появи „бета машина”. Системите на оборудването ще бъдат подобрени и усъвършенствани, резолюцията и производителността ще се увеличат, много операции ще станат роботизирани и инсталацията ще започне да се използва в мащабно производство.



И накрая, на третия етап (2026-2028 г.), руският литограф ще получи по-мощен източник на излъчване, подобрени системи за позициониране и захранване и ще пристъпи към пълноценно производство, твърди уебсайтът за развитие на Нижни Новгород.

Коментари по темата: „Руски институт създава 7-нм литографска машина”

добавете коментар...

  1. До ИТ спец.

    Съвсем правилно. Ето например Северна Корея, Куба, Иран… Сложиха им санкции и се превърнаха в технологични лидери.
    Чакаме и тук, че така не се издържа с тази свободия.

  2. еХперт

    Те още пирони не могат да правят…

    И Су-тата бяха супер самолети, ама само на хартия и по анимационните филмчета.

    РФ няма нищо общо със СССР. Просто сянка от миналото.

    Загубиха 40% от пазара на газ на най-богатата икономика в света. В Азия такива цени могат само да сънуват.

    Скоро и гладни ще стоят, ако не си откраднат семена от Украйна…

    Тъпи мизерници, терористи, алкохолизирани.

  3. ИТ спец.

    Ще го направят и 7 nm и 2 nm санкциите действат ползетворно да се размърдат и да си дадат зор, за да направят. ДАНО НЕ СПИРАТ със САНКЦИИТЕ и ЩЕ ВИДИМ ОГРОМЕН прогрес у Русия. Ще се освободят и от Windows и още от друг куп зависимости. Това е идеално решение за независимост да имат собствено производство на електроника. Всико е възможно само да има санкции да действат достатъмно дълго за да имат стимул руснаците сами да си произвеждат нещата.

  4. 1

    На “третия етап” ще са минали “само” 12 години от масовото въвеждане на 7nm процес от TSMC.

    Хотели как лучше, а получилось как всегда!

  5. Българин

    Малко хора знаят, че навремето в България също правихме такива подложки. И имахме доста добър процес за направата им върху кристали. Сега вече работим само евтина работа на ишлеме.

  6. Шпек

    И казано по-точно: “Не се случва”

  7. Станислав

    Честно казано ми се иска да е истина и има нужда да е но всичко хубаво там се случва в бъдещето.

Коментар