Западът в страх, че Русия ще среже интернет кабелите

След взривяването на газопоровод от “Северен поток” Западът очаква атака по подводните комуникационни кабели между САЩ и ЕС (снимка: CC0 Public Domain)

Жизненоважни подводни интернет кабели може да бъдат прекъснати от Русия, говори се в западните медии. Според публикациите, които не посочват конкретни източници, лидерите на запад са притеснени от потенциална намеса на Путин в комуникационните връзки между Обединеното кралство и Америка.

Статиите посочват, че има много „достоверни разузнавателни данни“, че Русия се готви да ескалира напрежението и да се опита да обърне войната, като засегне комуникациите физически. „И разбира се, има възможност за повече кибератаки“.

Ирландското правителство също издаде предупреждение, че е възможно да се стигне до атака на Русия срещу интернет кабелите.

Опасенията се появиха след мистериозна експлозия на газопровода „Северен поток“, който доставя руски газ до Европа. Случаят подтикна властите в ЕС да обвинят Кремъл за аварията. Москва пък е сигурна, че саботажът е дело на САЩ.



Евродепутатът Били Келехер коментира пред Irish Mirror, че руският флот е извършвал маневри край Ирландия през януари 2022 г. и че по това време са възникнали много опасения, че страната се подготвя да атакува интернет кабелите по морското дъно. Предполага се, че руските части са „картографирали подводните комуникации между ЕС и САЩ“.

Коментари по темата: „Западът в страх, че Русия ще среже интернет кабелите”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Първите три коментара са на един и същ грамотник.

  2. linux_admin

    няма логика тва с кабелите, нали имат старлинк на Мъск … с него комуникацийте ще си продължат… само пълнят главите на хората с глупости… а и газопровода изглежда че щатите са го гръмнали, руснаците нямат далавера да съботират кранчето по което тече много пари…, който има глава на раменете си ще сметне 2+2….

  3. LakIjj

    Западът не се ли страхуваше от американските взривове на газопроводите?! Все пак беше по нареждане на дементния джо бидон!

  4. сайк

    Не се научихте на ГРАМОТНОСТ! Правилното заглавие е: Западът Е в страх………..

Коментар