Топ 10 играчи на световния ERP пазар

Немската софтуерна компания SAP доминира световния пазар на ERP системи, според изследване на консултантската фирма Panorama Consulting Solutions.

SAP контролира над една пета (20,3%) от ERP пазара, следвана от Oracle с дял от 13,9% и Microsoft с 9,4%. Топ 5 по пазарен дял  допълват компаниите Infor (7,4%) и Epicor (3,5%). Челната десетка включва още Sage (3,5%), NetSuite (2,9%), IFS (1,5%), IQMS (1,2%) и Syspro (1,1%).

Водещият играч SAP е също така лидер по показателя възвръщаемост на инвестициите в ERP, докато Oracle води по скорост на внедряване на системите за управление на бизнеса, съгласно проучването на Panorama Consulting Solutions.

Най-евтини за внедряване са ERP решенията на NetSuite, които струват на клиентите средно 2,8% от приходите. За сравнение, при SAP, Oracle и Microsoft този показател е съответно 5,2%, 5,7% и 5,2%.

Докладът се базира на проучване сред 1660 респонденти. Изследването отчита данни, регистрирани в периода от септември 2012 г. до февруари 2016 г.

ERP системите отдавна излязоха извън пределите на производството и обезпечават изпълнението на всички основни функции на организациите, независимо от сферата им на дейност. Днес ERP се използват както в комерсиални компании от всякакви размери, така и от публични и правителствени организации.

Коментар