Nokia изненадващо предупреди за глобален спад

Nokia очаква финансовите й резултати за третото тримесечие на годината да са чувствително по-ниски от прогнозните, съобщи компанията. Водещият производител на мобилни телефони ще обяви данните за тримесечието на 16 октомври, но в съвсем необичаен за компанията ход, тя оповести предупреждение, че пазарният й дял ще е по-нисък от постигнатия през второто тримесечие на годината, въпреки по-ранните прогнози за увеличение.
"Nokia очаква пазарът на мобилни устройства през 2008 г. да бъде повлиян от отслабващата лоялност и доверие към марката от страна на потребителите на различни пазари", пише операторът в изявление до медиите.
"Все пак Nokia продължава да очаква обемът на продажбите на мобилни устройства през тази година да нарасне с 10 на сто, или с около 1,14 млрд. бройки повече спрямо продаденото през 2007 г. Nokia продължава да очаква и ръст на продажбите на мобилни телефони със своята марка през третото тримесечие на годината".
От компанията заявиха още, че пазарните й позиции ще пострадат, тъй като тя няма да понижава цените на продуктите си, за разлика от някои от конкурентните производители. Nokia ще преследва пазарен дял, само когато достигне "постоянна рентабилност в дългосрочен период".
По последни данни на Gartner, Nokia държи почти 40% от световния пазар на мобилни телефони.

Коментар