ARM ще дава лицензи и за персонални компютри

ARM-базираните чипове скоро може да нахлуят в света на персоналните компютри

ARM-базираните чипове скоро може да нахлуят в света на персоналните компютри

Производителите на процесори с архитектура ARM, използвани масово в смартфони и таблети, ще могат да лицензират чиповете си и за персонални компютри, съобщиха от британския разработчик.

Наскоро стана ясно, че едночиповата система (SoC) Snapdragon 835 може да работи с Windows 10. Това е предпоставка в близко време да се появят универсални ARM-базирани устройства – например, смартфон с две операционни системи, към който могат да се свързват монитор, клавиатура и мишка, така че да се получи пълноценен РС.

Позицията на Google към решенията с две операционни системи – Android и Windows – все още е отрицателна, но това може да се промени в бъдеще.

Новите ARM-базирани SoC от рода на Qualcomm Snapdragon 835 ще позволяват създаване и на персонални компютри с тази архитектура. Според публикация на Feng, холдингът ARM е готов да предложи съответните лицензи на всички желаещи производители.

Това означава, че всички разработчици на SoC, вкл. Samsung, Huawei, MediaTek и др., могат да създават едночипови системи, способни да работят с Windows 10 и приложения x86.

Открива се възможност и за Apple, която според все по-упорито разпространяваните слухове, ще премине към собствени SoC решения там, където може да замени интелските чипове.

Коментар