Windows се оказва с най-малко бъгове през 2016

Смятаните от мнозина за най-уязвими платформи Windows са далеч от „отличниците" по този показател

Смятаните от мнозина за най-уязвими платформи Windows са далеч от „отличниците” по този показател

Операционните системи от семейството Microsoft Windows са показали най-малко уязвимости през миналата година спрямо останалите платформи, според базата данни на сайта CVE Details, който проследява и систематизира сигурността на различни програмни продукти.

Пред Windows по брой на уязвимостите се нареждат Apple Mac OS X, многобройните версии на Linux и платформата Android, в която са открити най-много уязвимости.

Докато през 2015 г. Mac OS X и iOS бяха най-уязвимите операционни системи съответно с 444 и 387 уязвимости, сега те заемат 11-то и 15-то място с 215 и 161 открити бъгове, сочи статистиката на CVE DetailsВ същото време рязко се е увеличил броят на уязвимостите в мобилната платформа Android – до 523, или над четири пъти, в сравнение с 2105 г., когато в системата бяха открити 125 бъга.

Сумарно, най-много бъгове през 2016 г. са открити в продуките на Adobe

Сумарно, най-много бъгове през 2016 г. са открити в продуктите на Adobe (източник: CVE Details)

Най-често откриваните уязвимости в Android през миналата година са свързани с повишаване на привилегиите (39,8%) и отказ от обслужване (25%). Близо половината (254) от уязвимостите имат рейтинг CVSS (Common Vulnerability Scoring System) на ниво 9 бала или повече, което на практика означава много висока степен на опасност.

В тройката на абсолютните лидери по брой на уязвимостите влизат Debian Linux и Ubuntu Linux съответно с 319 и 278 открити бъгове през 2016 г. Четвърто място заема софтуерът Adobe Flash Player с 266 уязвимости, докато през 2015 г. плейърът, който изживява дните си, имаше повече бъгове – 329.

През миналата година най-много бъгове са открити в платформата (източник: CTE Details)

През миналата година най-много бъгове са открити в платформата (източник: CTE Details)

В същото време смятаните от мнозина за най-уязвими платформи Windows са далеч от „отличниците” по този показател. Така например, в Windows 10 са открити 172 бъга, което я класира на 14-то място, Windows 8.1 се отчита със 154 уязвимости и е 17-та в рейтинга, а Windows 7 и Windows Vista имат съответно 134 и 125 уязвимости и заемат 20-то и 26-то място.

При сървърните операционни системи с най-много уязвимости е Windows Server 2012 – на 16-то място със 156 бъга, следван от Windows Server 2008 на 22-ро място със 133 уязвимости.

Статистиката на CVE Details за браузърите отрежда първо място на Chrome, в който са открити 172 бъга. На голяма дистанция от него са Microsoft Edge (135), Mozilla Firefox (133), Microsoft Internet Explorer (129) и накрая, на 44-та позиция, е Apple Safari (56).

Офис пакетът Microsoft Office заема предпоследното, 49-то място с открити 48 уязвимости през миналата година.

Сумарно, най-много бъгове имат продуктите на Adobe – 1383 уязвимости във Flash Player и разновидностите на Acrobat Reader и Acrobat. На второ място е Microsoft с 1325 уязвимости, следвана от Google (695), Apple (611) и Red Hat (596).

Статистиката на CVE Details включва само уязвимости, които са официално регистрирани в базата данни Common Vulnerabilities and Exposures (CVE) на MITRE – некомерсиална американска организация, която се занимава с изследвания, финансирани от правителството. Данните на CVE не са показател за рейтинга на сигурността на софтуерните продукти. По аналогия с медицината, броят на посещенията в клиниката не формира здравния рейтинг на пациента.

Бъговете, регистрирани в базата на CVE, често не са сравними по степен на опасност. Освен това редица производители на софтуер пускат обновления на сигурността на продуктите си, без да ги предоставят на CVE.

Коментари по темата: „Windows се оказва с най-малко бъгове през 2016”

добавете коментар...

  1. Минев

    “На второ място е Microsoft с 1325 уязвимости”. – Пропускате да споменете цените на продуктите. За разлика от LINUX и Android, а и повечето от останалите програми, които са безплатни, продуктите на Microsoft са платени и то не евтини! Не може да те задължават да минеш на Windows 10 (защото за новите компютри не се разработват драйвери за друга ОС), да си я купиш и тя да се окаже пълна с бъгове и “кръпки”. Освен това, тази ОС никой не знае какво “работи” на компютъра ви и какви данни изпраща на сървърите на Microsoft. Така че, плащате и за трафика, който Windows 10 генерира, а той съвсем не е малък!

  2. Anonymous

    youtube /watch?v=mjo629JpTyE

    Тази реклама казва всичко, което човек трябва да знае за MS и непрестанната дезинформация, която генерират 😀

  3. Saevar

    моите наблюдения са че УИН са най уязвими от стана на дистанционно екзекютиране на код тоест и 14 годи6ни могат да си направят експлойт и да влязат в УИНА а докато при Линукс не е така освен ако не е конфигуриран добре ….

  4. Anonymous

    🙂 Излиза, че който полага най-малко грижа в поддръжката, бие най-силно тъпана 🙂

  5. Сашо спеца

    Тук има нещо много сбъркано, защото се сравняват ябълки с круши с череше с портокали. Debian,Ubuntu,SUSE като са писани по отделно, смятат ли се онези в Linux Kernel-a, което е част от тях. Ами защо за включили отделно IE, EDGE и FlashPlayer – като те и трите са част от самия Windows (10, 8.1, 8) и т.н. Ако сметнем самата ОС + всички default apps в нея, Windows си остава най-бъгава и най-уязвима. Общо взето сравнението е куцо и некоректно.

  6. Боцо

    Споко. Авторът е наркоман. Затуй е обърнал нещата.

  7. До :)

    При операционните системи Уиндоус е с най-малко бъгове в сравнение с останалите. По фирми сумарно Адоби е с най-много

  8. :)

    Хъх!
    “Пред Windows по брой на уязвимостите се нареждат Apple Mac OS X, многобройните версии на Linux и платформата Android, в която са открити най-много уязвимости.”

    А на графиката е показано как Adobe имат най-много и веднага след тях любимците на народа от Майкрософт. Останалите са доста назад.

    Автора ли грешно я е преписал, аз ли още не съм се събудил …..

  9. mimosh

    По принцип няма проблем да се откриват бъгове, дори е добре. Друг е въпроса колко години чакаш за да ти ги отстранят.

  10. Жоро

    веднага тръгвам да си инсталирам бозата 🙂

Коментар