Суперкомпютър от Топ 100 ще заработи у нас

Суперкомпютър от класа на първите сто в света ще заработи в България. На 9 септември, честван до неотдавна като празник на социалистическата революция, премиерът Сергей Станишев ще открие Национален суперкомпютърен център в сградата на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).
IBM Blue Gene/P ще се използва за научни изследвания в областта на медицината, за ускорено откриване на лекарства, финансово моделиране и в сферата на образованието. Linux-базираната система съдържа 8192 микропроцесора и е с производителност от 23.42 трилиона операции в секунда (TFLOPS).
Според текущата класация Top500.org, машината IBM Blue Gene/P, инсталирана в България, се нарежда сред стоте най-мощни суперкомпютъра в света.
ДАИТС ще предоставя възможност на организации като Българската академия на науките, Министерството на финансите и различни университети да използват изчислителна мощност на суперкомпютърния център за комплексни научни изследвания.
Така например, Министерството на финансите и Националният център по геномика и протеомика на човека ще разчитат на Blue Gene/P в рамките на сътрудничеството си с изследователската лаборатория на IBM в Цюрих при проекти от областта на финансовото моделиране, геномните изследвания и създаването на лекарства.
IBM Blue Gene/P е второ поколение система от семейството на най-мощните суперкомпютри в света. Според последната класация, четири от първите десет най-мощни сървъра са IBM Blue Gene.
Благодарение на уникалния си дизайн, Blue Gene се нуждае от значително по-малко енергия и по-малко пространство в сравнение с други суперкомпютри. Един модул на Blue Gene/P има размер на домашен хладилник и е минимум седем пъти по-ефективен в енергийно отношение, в сравнение с други подобни системи.
Модулният и скалируем дизайн на системата ще позволи на ДАИТС да я развива с нарастването на потребителските изисквания.

Коментар