Облачният хардуер е все по-благодатен пазар

Пазарът на клауд хардуер тази година ще достигне 44,2 млрд. долара

Пазарът на клауд хардуер в центровете за данни ще достигне 44,2 млрд. долара тази година

Световният пазар на оборудване за облака ще расте уверено през настоящата и близките няколко години, сочи нов доклад на анализаторската компания IDC.

Продажбите на сървъри, дискови хранилища и комутатори, на базата на които се предлагат облачни услуги от центровете за данни, ще нараснат с 18,2% до 44,2 млрд. долара тази година, прогнозира IDC.

Около 61,2% от разходите за оборудване през 2017 г. ще направят дейта центровете за публични облаци, докато сегментът на частните облаци, изграждани в центрове за данни, ще поеме 14,6% от разходите.

Що се отнася до локалните частни облаци, разходите за тях ще се увеличат до 16,6%, благодарение на изпълнението на стратегии за разгръщане на частни и хибридни облаци в рамките на корпоративните центрове за данни, се посочва в доклада.

IDC очаква разходите за традиционна (не-облачна) ИТ инфраструктура да намалеят с 3,3% през 2017 г. спрямо предходната година, но те ще останат по-голяма част (57,1%) от разходите на крайните потребители по покупка на сървъри, дискови хранилища и Ethernet комутатори.

Най-бързо ще нараства сегментът на комутаторите, продажбите на които ще се увеличат с 23,9% тази година. Сървърите и системите за съхранение ще отбележът ръстове съответно от 13,6% и 23,7%.

Във всички три сегмента разходите за частни облаци ще нарастват по-бързо, отколкото за публични, а инвестициите в традиционна ИТ инфраструктура ще намаляват.

Коментар