Apple съди Qualcomm за 1 млрд. долара

Започва поредната съдебна битка между ИТ гиганти. Този път шпаги ще кръстосат най-голямата ИТ компания Apple и водещият разработчик на мобилни чипове Qualcomm.

През седмицата Apple подаде съдебен иск срещу Qualcomm на стойност 1 милиард долара. Компанията от Купертино обвинява Qualcomm в недобросъвестна тактика при лицензирането на своите патентовани технологии – известна като „няма лиценз, няма чип”, изхождайки от монополните си позиции.

Производителите на смартфони плащат солидни лицензни такси на Qualcomm, за да ползват нейни чипове. Освен това Qualcomm отказва да лицензира своите патенти на конкурентни разработчици на мобилни процесори, според жалба, подадена по-рано във Федералната търговска комисия.

Нещо повече, Qualcomm е сключила ексклузино споразумение с Apple, по силата на което производителят на iPhone е задължен да ползва нейните чипове в периода от 2011 до 2016 г. По този начин Qualcomm фактически е възпрепятствала конкурентните разработичици на чипове да работят с Apple.

Apple, от своя страна, обвинява Qualcomm, че я таксува пет пъти по-скъпо, отколкото други лицензатори, с които работи. По-рано производителят на iPhone нямаше друг вариант освен да лицензира технологии от Qualcomm и да се примири с несправедливите условия, поради липса на алтернатива. Но с излизане на iPhone 7, който използва LTE чипове от Intel, Apple може да си реши проблема.

Qualcomm сега е под кръстосан огън – както от страна на конкурентните разработчици на чипове, така и от производители на смартфони. Компанията се сблъска с правни проблеми не само в САЩ, но и в Китай и Южна Корея и я грозят огромни глоби.

Коментари по темата: „Apple съди Qualcomm за 1 млрд. долара”

добавете коментар...

  1. wax

    Риторичен:
    Имал ли гигант дето да не е измамник ?

Коментар