Бързи SSD на Intel ще заменят хард драйва

Intel започва доставките на твърдотелни, флаш базирани драйвове SSD за лаптопи и настолни компютри. Новите устройства са изпълнени по технология с клетки на няколко нива (MLC).
Моделите X18-M и X25-M, съответно 1,8- и 2,5-инчов, идват с интерфейс SATA и се отличават с високо бързодействие и ниска консумация. Intel позиционира устройствата като заместници на класическия твърд диск.
SSD драйвовете имат няколко предимства пред хард дисковете, вкл. по-бърза реакция на системата, време за стартиране и възстановяване, посочват от Intel. Без подвижни части, SSD-тата работят на по-ниски температури и по-тихо.
От производителя твърдят също, че флаш базираните устройства са по-надеждни от хард дисковете. В допълнение, SSD премахват препятствията пред производителността на периферни устройства при работа с процесорите Core. Например, лабораторните тестове показват, че X18-M и X25M повишават производителността на системата за съхранение девет пъти спрямо тази на традиционните хард дискове.
X18-M и X25-M са достъпни с капацитет от 80 гигабайта (GB), а версии от 160GB ще бъдат представени през четвъртото тримесечие на годината. 80-гигабайтовят драйв постига скорост на четене до 250MB в секунда и на запис – до 70MB в секунда. Латентността при четене е 85 микросекунди.
Цената на устройство с капацитет 80GB е $595 за количества до 1000 бройки.
Intel ще представи и линия SSD с клетки на едно ниво (SLC), предназначени за сървъри и корпоративно съхранение, в следващите 90 дни. X25-E Extreme SATA SSD увеличават скоростта на входно-изходните операции.
Тъй като SSD имат по-ниски разходи за потребление на енергия, поддръжка, охлаждане и пространство, центровете за данни, базирани на тези устройства, ще намалят общите разходи за инфраструктура и ще увеличават производителността за квадратен фут до 50x, твърдят от Intel.

Коментар