StotinkaOS се сдоби с нова версия

StotinkaOS е конфигурирана така, че да бъде максимално удобна още при стартиране

StotinkaOS е конфигурирана така, че да бъде максимално удобна още при стартиране

Българският проект за операционна система с отворен код StotinkaOS продължава своето развитие. Вече е достъпна нова версия на Linix платформата, съобщиха разработчиците.

StotinkaOS 7.3 (Algara) е поредна крачка напред в развитието на българската Линукс дистрибуция. „Натрупаният опит от предишните издания ни научи на много неща и ние вярваме, че вървим в правилната посока”, заявиха от екипа на проекта.

Новата версия идва с подобрено бързодействие, добавени екстри във функционалността на графичната среда по подразбиране и напълно актуализиран софтуер, вкл. нови системни приложения. Отстранени са грешки в кода и проблеми в сигурността. Както беше обявено по-рано, кодовото име за всички издания 7.х се запазва.

Stotinka OS включва развити възможности за робота с виртуални машини

Stotinka OS включва развити възможности за робота с виртуални машини

Algara  се извлича от CentOS 7.3 (Release 1611) и включва GNOME 3.14 десктоп среда по подразбиране. Опционално може да се инсталират и други графични среди като KDE, MATE, CINNAMON и XFCE.

Системата е конфигурирана така, че да бъде максимално удобна още при стартиране. Добавени са софтуер и инструменти от трета страни, които липсват в CentOS, както и графично приложение, разработено от екипа, за инсталиране на софтуер и настройки на системата – sOS Easy Install. Налични са необходимите медийни кодеци и DVD поддръжка на възпроизвеждане.

Дистрибуцията се предлага под формата на жив образ (Live CD) за 64-битови системи. Минималните системни изисквания са 2GB оперативна памет (RAM) и 20GB свободно пространство на твърдия диск. StotinkaOS 7.3 излиза заедно с обновен уеб сайт на проекта, ново лого и бранд.

Екипът на Stotinka OS разчита на активна подкрепа от общността, за да продължи да работи и подобрява българската Линукс дистрибуция. От полза са всяко докладване на грешки и споделяне на идеи, дарения и подкрепа под формата на партньорство.

Даунлоуд: StotinkaOS 7.3

Коментари по темата: „StotinkaOS се сдоби с нова версия”

добавете коментар...

  1. Илиян

    Стотинка ОС спира от 12 декември 2018-та 🙁

  2. фифи

    ефтинийка, безплатна.
    Екипът на Stotinka OS разчита на активна подкрепа от общността, за да продължи да работи и подобрява българската Линукс дистрибуция.
    Дарявайте по някой лев за едната заплатка на екипа.

  3. Anonymous

    2 GB ram

Коментар